вторник, 4 юни 2013 г.

От деца за деца на 1 юни в центъра на град Ракитово




За първи път тази година момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” взеха участие в изложение на ежегодно организирания празник по случай Деня на детето в центъра на града. Децата от интерната отбелязаха празника със специално организирани забавления за по-малките и по-големи жители на града.


Две тенти на площада на града индикираха мястото на организирания Кулинарен панаир, отрупан с голям избор от вкусотии - бургери, салати, мъфини, курабийки, солени кифлички, и разхладителни домашно приготвени напитки - лимонади, бъзонади, плодови шейкове. Всеки един от артикулите бе грижливо приготвен от момчетата от ВУИ за посетителите на празника. За този ден бъдещите готвачи от ВУИ „Ангел Узунов” се готвят в продължение на пет месеца, в които се научиха да приготвят над 20 ястия от топлата и студена кухня. Изложбените щандове също бяха изработени в рамките на тридневен дърводелско-бояджийски кръжок.

В 10:30 часа се даде началото на първото за града велосипедно състезание „Обиколката на Ракитово”, в което момчетата от ВУИ се състезаваха с децата от града в две различни категории в две възрастови групи за по-малките и по-големи велосипедисти. При по-големите 1во, 2ро и 3то място грабнаха трима бъдещи спортисти от ВУИ. Доброволците от софийския веломагазин „Fix&Ride възнаградиха победителите с награди-изненада и грамоти за постиженията им. Всички колелета и части, с които караха нашите момчета са част от дарителска кампания съвместно с MTB форум и TimeHeroes и още много партньори на сдружението-организатор за набиране на части и велосипеди, които те сами поправяха, ремонтираха и стегнаха в рамките на Велокурса за състезание с помощниците от софийската работилничка.

На изложба „Изящни изкуства” в камерната зала на читалище „Будилник” 1898 в центъра на гр. Ракитово бяха представени ръчно изработени свещи, картички, рисувани чинии, декупажни бутилки и три авторски картини, отново дело на децата, заедно с доброволци артисти и хора на изкуствата. Изложбата ще продължи две седмици.  В изложбената зала ще може да се види стар италиански велосипед, който бе реставриран и подготвен за изложението от момчетата.

За всичко това момчетата от ВУИ се готвят в продължение на пет месеца в рамките на специално организирани за тях Кулинарен курс, велокурс, курс по изящни изкуства, дърводелство и бояджийство, правене на свещи, рисуване, ориентиране. Тези курсове са по идея и организация на сдружение „Ре-Акт”, финансирани от НЦЕМПИ. Проектът „Практически умения за устойчиви постижения” даде възможност на над 50 души в интерната да се включат в поне един от тези обучителни курсове, които имаха за цел да им предадат професионални умения за работа, социални умения, да допринесат за тяхното психологично състояние и не на последно място да бъдат забавление. Над 30 човека художници, свещари, готвачи, колоездачи, дърводелци, бояджии и др. се включиха в подготовката и организацията на тези курсове, в които предадоха своите умения и намериха нови приятелства във ВУИ „Ангел Узунов”. В рамките на проекта велосипедния и приключенски клуб Bikearea подготви скаутски двудневен лагер за каране на лодки,  подготвяне на място за лагеруване,  каране на колела, ориентиране и маршрути в планината …

Изложението приключи с големи награди за велосипедистите и кулинарите, а останалите ще представят изящните си изработки на изложбата в читалище „Будилник” 1898 в продължение на 2 седмици. Голямата изненада за всички тях бе част от наградата, с която момчетата ще трябва да подготвят и организират по примера на идеята на сдружението, инициатива в обществена полза. С нетърпение членовете на сдружението, всички доброволци, възпитатели, готвачи, помагачи, които станаха приятели с тези момчета, очакват каква ще бъде тяхната идея.



Сдружение „Ре-Акт” е малка неправителствена организация, посветена на работата с деца в неравностойно социално и психологично състояние, създадено през 2010 г. За три години организацията е работила с няколко домове – Защитено жилище „Заедно” в с. Гурмазово и дома за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров” в София. На базата на доброволчески инициативи и дарения сдружението успя да проведе няколко практически обучения за трудова ориентация и натрупване на умения за работа за тези деца и курсове за развиване на социални умения, както и да оборудва компютърна зала, да създаде библиотека с дарени книги. От края на 2013 г. сдружението започва активна работа с вече посещавания редовно Възпитателно училище-интернат. До юни 2013 г. с помощта на проектно финансиране от Националния център за Европейски младежки програми и инициативи сдружението организира и проведе редица курсове за натрупване на умения за работа, социални и поведенчески умения, подобряване на психологическото състояние на децата, които да подготвят тяхната бъдеща реинтеграция в обществото.


                                            Габриела Корчева, сдружение “Ре-Акт”