вторник, 8 май 2012 г.

Самодейците от „Горски здравец” и „Евридика” с медали и отличия от „Балкан фолк 2012г.”



ФГ „Горски здравец”-Ракитово
Кметът Любомир Петков получава
сувенир от предедателя на пенс. Клуб
Петър Лазев  
 Фолклорна група „Горски здравец”, към пенсионерския клуб в Ракитово, и група за стари градски песни „Евридика”, към Читалище „Просвета 1919”-Костандово, с ръководител Никола Янев, се завърнаха с куп отличия, грамоти и медали от участието си във Велико Търново на 5 май.  Там те взеха участие в Старопланински събор „Балкан фолк 2012г.”, като и двете групи станаха носители на  почетния знак на събора, който е фестивал номер едно в Европа за традиционни народни изкуства. И двете групи бяха почетени с Дипломи за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства. Освен това, отличие „Откритие” и „Лауреат” получи ФГ „Горски здравец”, както и препоръка за участие в Европейския шампионат  „Евро фолк 2012 г.”, който ще се проведе в Несебър и Слънчев бряг тази есен. Най-голямата радост за групата обаче е сребърният медал, който получиха от III Национален шампионат по национални изкуства „Евро фолк 2012” в категорията фолклорни песни.
Никола Янев
Със златен  медал пък се закичиха жените от група  „Евридика”, които получиха Препоръка за участие в „ World folk” в Несебър и Слънчев бряг. Индивидуално отличие „Откритие” получи Елена Рускова, а отличието „Лауреат” на III Национален шампионат по национални изкуства „Евро фолк 2012” спечели Лимонка Кирева. Освен това и двете групи бяха удостоени с честта да вземат участие във Вечерния концерт на сцената на парк „Марно поле”.
И двете групи получиха званията „Национален шампион” на III Национален шампионат по национални изкуства „Евро фолк 2012”.
И двете групи, заедно с ръководителя си Никола Янев, изказаха благодарностите си към кмета на общината Любомир Петков за оказаната финансова подкрепа на нарочна среща с него на 8 май в Общината. Жените благодариха на градоначалника за това, че уважава изкуствата и му поднесоха сувенир от старата столица на България. Кметът от своя страна ги поздрави за успехите и им благодари за това, че са прославили Ракитово в национален мащаб.