понеделник, 11 февруари 2013 г.

ОНЧ "Будилник 1898"-Ракитово с нов секретар




Мария Гергененова е новият секретар на читалище „Будилник 1898” в Община Ракитово. Бихте ли се представили с няколко думи?
-          Родена съм на 22.05.1976 г. в гр. Пазарджик. Завърших средното си образование в СОУ Св.”Климент Охридски” гр. Ракитово през 1993г. В ЮЗУ „Неофит Рилски” гр. Благоевград завърших семестриално Начална педагогика. Предишна работа в ОДЗ „Митко Палаузов”. Омъжена с две деца.
Какво Ви мотивира да кандидатствате за тази длъжност?
-          Дългогодишното ми участие в различните форми на любителското творчество и театралния колектив в читалището. Вътрешното ми усещане и отношението ми към нещата свързани с духовното в нашия живот. И не на последно място възможноста лично да работя и допринасям за културната дейност в града ни.
Какво е положението, в което се намира читалището към настоящия момент?
-          Читалището е добре структурирано, към него има модерна читалищна библиотека с богат и разнообразен книжен фонд. Към момента като дейност в читалището съществуват следните форми: театрален колектив, детска вокална група, естраден оркестър, танцова формация, детски клуб за народни танци и клуб народни танци за възрастни, музикална школа с клас акордеон и клас пиано. Всичко това е предпоставка за добра работа, свързана с изискването за разнообразна дейност на институцията, макар и с оскъдна субсидия.
Какви са най-належащите проблеми?
-          Най-належащите проблеми са: основен ремонт на покривната конструкция и зрителна зала, цялостна подмяна на дограмата и топлоизолация на сградата. Основен ремонт на сценичната и осветителна техника и топлоизолация на сцената.
Имате ли свои идеи, с които да подобрите работата?
-          Да. И те се състоят в следното: по-креативни и гъвкави решения на ръководството на читалището; по-тясно взаимодействие между ръководството, служителите и ръководителите на колективи; по-добра и ефективна работа в екип, и не на последно място тясното взаимодействие между общинското и читалищното ръководство, изразяващо се в съвместни действия в изясняването, финансирането и решаването на проблемите.
Читалище „Будилник” тази година  ще отбележи 100 години театрална дейност. Как се подготвяте за отбелязването на годишнината?
-          С възстановяването на фолклорната пиеса „Нишан” от Ангел Узунов, под ръководството на професионалния режисьор- нашият съгржданин Коста Биков. Подготвяме тържествено честване чрез различни изяви свързани със събитието.

С какви проекти кандидатства читалището за финансиране от Министерството на културата?
-          Кандидатстваме с проект „100 години театър в Ракитово”  № 76-00-29 от 17.01.2013г. към Министерство на културата. Той е за съдействие и подпомагане с целева субсидия за тържественото честване.