вторник, 6 август 2013 г.

Международният фестивал за автентичен фолклор „Дорково 2013 г.” приюти близо 100 състава от България и чужбина


              Три дни фолклорни песни и  танци в Дорково 


  
Домакините от "Овчарска песен"
Снимка: „Темпо”


За петнадесети пореден път, в продължение на три дни,  Дорково стана център на притегателната сила на автентичния фолклор, приятелството и традициите за стотици любители на фолклора.  Официалното откриване на международния фестивал за автентичен фолклор „Дорково 2013 г.” се състоя на 2-ри август с традиционно  дефиле на чуждестранните групи в центъра на селото. Под перфектната организация на кметa на Дорково - Николай Ковачев, всички гости бяха посрещнати традиционно с хляб и сол. Официални гости на празника бяха народните представители Георги Мърков и  Йордан Младенов, парламентарният секретар на МС Веладин Битолски, кметът на община Ракитово Любомир Петков, председателят на общински съвет Валентин Хаджимосков, зам.-кметовете на общината Красимир Вандев и Тодор Тодоров, кметът на Костандово Ясен Шишеков, общински съветници. На откриването на фестивала фрагменти от своята нова програма представиха домакините от фолклорен ансамбъл „Овчарска песен” с худ.ръководител Иван Пещерски и гостите от Украйна, Русия, Испания и Румъния.  Програмата продължи с изпълнението на Росица Пейчева, след което завърши с атрактивна заря. Следващите два фестивални дни продължиха на открита сцена пред НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1919 г” ,като  участниците тази година бяха близо 100, а чуждестранните гости имаше от Русия, Украйна, Румъния и Испания. Членове на авторитетното жури, което оценяваше изпълненията, бяха академик Иван Тодоров-председател на НС на ЦИОФФ –България, Агрипина Войнова-член на НС на ЦИОФФ –България, д-р Веселка Николова- етномузиколог и Борис Вълков- член на НС на ЦИОФФ –България.

Отличените състави на фестивала тази година са:

За най-добър обичай - Ансамбъл за изворен фолклор „Капанци” при НЧ „Искра – 1893 г.” с. Паламарица  с р-л Юлияна Петрова.

За най-добра певческа група Група за автентичен фолклор при НЧ „Асен Златаров – 1940 г.” с. Стефан Караджа  с р-л Галина Хараламбиева.

За най-добра танцова група Женска фолклорна група „Фиданките” от гр. Видин с р-л Фиданка Асенова.

За най-добър ансамбъл Фолклорен ансамбъл „Драгиново” при НЧ”Методий Драгинов” от с. Драгиново  с р-л Грета Кадьова.

По време на фестивала течеше и 4-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли на ЦИОФФ. Фестивалът бе закрит с гала вечер на международните състави, на който те получиха приз и диплом на фестивала.



Фолклорният фестивал в село  Дорково първоначално стартира като регионален фестивал още през 1996 г. На следващата година се ражда идеята за международен фестивал за автентичен фолклор. Така през 1997 г. с помощта на фондация „Пътеки”, която помага на кметство Дорково и на читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1919” се провежда първият фолклорен фестивал в Дорково. С всяка една година се наблюдава надграждане на зрителския интерес. През тази година фестивалът бе награден от ЦИОФФ – България  с плакет „Златна кобилица“ и Грамота  -  „Международен фестивал за автентичен фолклор –Дорково” за цялостен и дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхранение на Нематериалното Културно Наследство на България.

Организатори на Международният фестивал за автентичен фолклор Дорково 2013 г. са Кметство Дорково - под егидата на Община Ракитово, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1919”,  ЦИОФФ - България, със спонсорството на Министерството на културата.  Организаторите благодарят и на многото частни дарители и спонсори на фестивала.