сряда, 11 декември 2013 г.

ДЕЦА ОТ ВУИ – РАКИТОВО СЕ СЪСТЕЗАВАТ В ЗАЛА „АРЕНА АРМЕЕЦ”




                                                                                                                           Свилен Топчиев
Със Стефка Костадинова
В ранната утрин на 6 декември 2013 г. във ВУИ – Ракитово е оживено и цари трескава подготовка. Никулден е, но дeцата не се готвят да отдават почит на Свети Никола, а се готвят за път. Предстои им участие в Двадесетия Начионален Шампионат за деца в риск, който стартира в 9.00 часа в зала „Арена Армеец” в София.
Дълъг е пътят до Националния шампионат. Той минава през участието на Кирил Иванов от Лом в българския отбор по футбол за деца в риск, участвал в състезания в Осло, Норвегия и заел второ място преди две години. Кирил пристигна във ВУИ – Ракитово от Дома за деца лишени от родителски грижи – Лом. Той е поканен да участва в отбора на бившия си Дом за състезанията в Норвегия. Става един от голмайсторите на отбора. Сега учи в спортно училище.
Следващата стъпка е участието отборите на ВУИ „Ангел Узунов” участват в ІV-те Зонални игри за деца в риск в Благоевград на 12. 10. 2013 г. Там сме първи на тенис на маса и трети на баскетбол. Това ни дава право да се явим в зала „Арена Армеец” в София.
С Любо Ганев
Двадесетият Национален Шампионат за деца в риск е организиран от Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи. Участват над 450 деца от 32 дома за деца в риск. Дивизът на шампионата е „Спортът достъпен за всички деца”. ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово участва в пет от шестте дисциплини: лека атлетика, бадминтон, тенис на маса, баскетбол и мини футбол. Не участва отборът по волейбол, защото според наредбата на БСФДЛРГ отборите са смесени, а в училището няма момичета. Групата на ВУИ е съставена от 18 момчета, водени от Кунчо Караджов – помощник дириктор и треньор на отборите по баскетбол по проект УСПЕХ, Михаил Попчев – учител по физкултура и треньор на отбора по футбол по проект УСПЕХ, Петър Петров – учител по физкултура и треньор на отбора по волейбол по проект УСПЕХ.
Състезанията по лека атлетика, бадминтон и тенис на маса са индивидуални, а по баскетбол и футбол са отборни във възрастови групи  13 - 15 години и 16 - 18 години. Момчетата от ВУИ се представят добре във всички десциплини. Призьори стават:


По тенис на маса
·       І   място – Киро Радков;
·       ІІІ място – Ангел Димитров;
·       ІV място – Росен Кирчев.
По бадминтон  -
·       І   място – Марин Николов;
·       ІV място – Спас Шекеримов.
По лека атлетика – 800 метра гладко бягане –
·       ІІІ място – Атанас Арнаудов.
По баскетбол
·       ІІ  място – момчета 13 – 15 години;
·       ІІІ място – юноши 15 – 18 години.
Двадесетият национален шампионат в зала „Арена Армеец” ще остане незабравим за децата не само заради спортните емоции. Състезанията са отлично организирани. При награждаването на призьорите се включва лично Министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева, заедно с плеяда български спортни легенди. Участниците могат да се снимат и да разговарят със Стефка Костадинова – Председател на Българския олимпийски комитет и олимпийски и световен шампион, световен рекордьор на скок височина от 2009 г., Нораир Нурикян – олимпийски и световен шампион по вдигане на тежести, Любомир Ганев – баскетболист, Тереза Маринова – олимпийски и световен шампион на троен скок. Тези контакти допринасят за интеграцията на децата. Според Анатоли Илиев – главен организатор на шампионата, веднъж запалени за спорта, те остават с него цял живот.