петък, 27 февруари 2015 г.

90 годишен юбилей отбеляза баба Сиси от Ракитово



Сия Грозданова на 90 г....
    На 24 февруари Сия Грозданова, или „Фиската”, както я знаят всички в Ракитово, защото  е дългогодишен учител по физическо възпитание, навърши 90 години. Навръх рождения ден баба Сиси бе посетена от кмета на Общината Любомир Петков, който й пожела да се чувства все така добре и жизнена и на 100-ния си юбилей. Няколко дни по-късно от общинския вестник посетихме баба Сиси, за да проверим как се чувства и дали ще ни издаде тайната за дълголетието. В къщата високо на Бърдо, на метри от символа на града - старата Часовникова кула, ни посрещна „баба” Сиси – едно дребничко, жизнено и интелигентно … момиче със сини очи на 3 x 30 години.

...и на 18 г.
   Родена в Црънча, през 1925 г. Сия е 6-тото поредно дете на родителите си, които са земеделци. Родът на баща й е от Брацигово, а на майка - й от Црънча. Завършва местната прогимназия, след това – гимназията в Лъжене, Велинград. Няколко класа под нея учи великият Николай Гяуров…. През 1948 г.,  редейки тютюна в Црънча, прочита обява на тогавашния филиал на ВИФ В Бургас.  Решава да кандидатства. Когато се дипломира е разпределена в Брацигово, оттам се мести в Калофер, после в Белово. През 1955 г. вече е  в Ракитово. Оттогава до 1980 г. Сия учителства в ОУ „Св. Кл. Охридски”, след което до 1991 г. по заместване работи и в Климатичната гимназия.  

   На въпроса на какво отдава дълголетието и здравето си, баба Сиси е категорична, че всичко е в … движението.  Освен нейната динамична професия, цял живот, допреди няколко години, нейно основно превозно средство е велосипедът. Така я знаят всички от градчето.  Освен това, дълголетничката винаги е била запалена туристка, като освен  всички планини в България, е обиколила и цяла Европа. Седем пъти е летяла със самолет, пътувала е с кораб, качвала се е на мотор…  Освен пътешественичка, баба Сиси е запалена фотографка и пази албуми с проявени и направени от самата нея снимки от много кътчета по света – от остров Сицилия, през Римския Помпей, вулканът Везувий, до Москва и къде  ли още не… Никъде обаче няма като нашата природа, казва тя. Днес, баба Сиси, се занимава с друго от любимите си хобита – грижи се за любимата си зеленчукова градинка, с 14 вида зеленчуци. Сама ги окопава, полива и бере, а после – споделя с цялата махала. Вярва, че човек трябва да се храни по малко и с качествена храна, и споделя своя сутрешен ритуал: всяка сутрин закусва чаша кисело мляко, в което има малко орехови ядки, канела, мед и 30 капки тинктура от пчелен клей. Последната баба Сия приготвя сама. Освен киселото мляко в този му вариант, предпочита много пресни зеленчуци и леки супички. Месо хапва по- рядко – предимно пилешко, заешко или риба, не набляга на хляба , и то само черен. Така, на 90 години баба Сиси чете без очила,  не знае  какво е настинка и не се спира, за да се замисля какво е пропуснала в живота и какво още може да научи за него…