четвъртък, 27 септември 2012 г.

Творческа вечер, посветена на Николай Хайтов се проведе в читалище „Будилник 1898”-Ракитово



Творческа вечер посветена на Николай Хайтов се проведе в камерната зала на читалище „Будилник” в Ракитово на 26 септември.  Гости на вечерта бяха Елена Хайтова- дъщеря на именития писател и нейният съпруг-Никола Гигов. Вечерта беше под надслов „Любовта и борбата - криле на живота”.  На срещата присъства зам.-кметът на община Ракитово- Тодор Тодоров, и представители на ракитовския интелектуален елит. Елена Хайтова подари на библиотеката към читалището книгата си „Гладиаторът Хайтов” и вестник „Десант” със статии за Хайтов от нея и Никола Гигов. Няколко от своите книги на библиотеката подари и Никола Гигов.


Никола Гигов е автор на 58  книги - поезия и проза, издадени в България и чужбина,  има над 2600 художествени публикации, 300 от които са публикувани в чужбина - на 20 езика. Има 100 национални и 30 световни награди. В периода 1990 - 2000 г. е водещ в предаването "Непресъхващи извори" по Българската национална телевизия. Автор е на 50 половинчасови филми за българските народни песни (продуцент - Николай Цочев). Те влезнаха в златния фонд на БНТ. Много от тези филми бяха излъчени и по Евровизия и Интервизия, покрили 60 страни. По стихове на Никола Гигов са създадени 190 песни от 45 композитори / до 2008 г. /. Той е носител на национални и международни награди. Член е на СБП.
           Орфей и орфeизмът са тема на неговия живот. Има 12 издадени книги за Орфей. Книгата му "Легенда ли е Орфей?"  (София, 1992 г.)  бе определена като "значително явление в българската литература". Книгата му "Орфей в Европа" (София, 2000 г. ) получи висока оценка и бе преведена на френски език. Като изследовател на Орфей, Орфизма и Орфеевите пътеки, Никола Гигов е пребродил стотици места в Родопите, посетил е 43 страни, бил е аргонавт в Колхида през 1984 г.

Творческата вечер бе организирана от ОНЧ”Будилник 1898”,
 с подкрепата на Община Ракитово.