сряда, 12 септември 2012 г.

Армънската група „Кънтиклу Носту” на фестивал в АЕК „Етър” –Габрово




 Армънската група „Кънтиклу Носту” с ръководител Никола Янев- Чоли взе участие в Международния фолклорен фестивал  Сватбата – единство и многообразие”, който се проведе на 25 и 26 август в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” – Габрово.
Фестивалът се организира за пета поредна година,  като досега чрез богатството на фолклора, с представяне на отделни моменти от сватбената обредност е показвано етническото и етнографско многообразие в българските земи. Тази година обаче организаторите се решили да превърнат фестивала в събитие с международно участие, което предлага атрактивно пътешествие из сватбените традиции на балканските народи. Целта е да се открие магията на сватбената обредност като важна част от балканската културна идентичност и съществен елемент от световното културно многообразие. Фокусът на интереса е съсредоточен върху живия човек, носител на традиционни дейности и умения, този, който владеейки ги, предава познанията за тях на бъдещите поколения. А уважението към културата на „другия” дава възможност за сближаване и опознаване, защото няма по-голяма сила от диалога установен от традициите. Различните етапи от сватбата са показани от различни участници – от Хърватска, Радомир, Карлово, Каварна, Габрово, Севлиево... Нашата група „Кънтиклу Носту” са представили ритуала по посрещането на сватовете и забирането на булката.
Никола Янев и членовете на групата сърдечно благодарят на кмета на община Ракитово Любомир Петков за съдействието за пътуването им до Габрово. Те лично благодариха на градоначалника на специално нарочена среща, като му пожелаха да бъде все така съпричастен към опазването и популяризирането на фолклорното ни наследство.