вторник, 5 март 2013 г.

135 години Свободна България




Тържествено отбелязаха националния празник и 135-тата годишнина от Освобождението на България в община Ракитово. За тържественото честване на празника допринесе възродения Градски духов оркестър, които участваха в програмата и в Ракитово, и в Костандово.  Слово произнесе кметът на общината Любомир Петков. „Има много дати в нашата история, които ни правят горди, че сме българи. Трети март присъства в съзнанието на нацията неотменно, неповлиян от време, събития, превратности, присъствие без което не можем и без което няма да се чувстваме българи. И нито изминалите години, нито безмилостният ход на историята са в състояние да го отдалечат и отделят от нас.
На Трети март, преди 135 години, бе подписан Санстефанският мирен договор. Тогава, на Трети март, България възкръсна за нов живот. Трети март е дата свещена, славна, победна.
Тази дата поражда в нас благоговение, вдъхновение и преклонение.
На този ден заставаме в едноминутно мълчание и коленичим изповедно.
Трети март ще пребъде във вечността, защото той принадлежи на народа, защото пречиства и сплотява за да бъде жив гордия български дух.
Навършват се 135 години от деня, който сложи край на една тежка война и постави началото на новото летоброене на България. Изстрадала освобождението от робството, възпяла героизма на героите си, добила гордост и самочувствие, България се заема да изгражда себе си като съвременна държава. Сбъдва се съкровената мечта на българина да бъде свободен, да има духовна независимост – право на собствена култура, писменост, език и своя национална принадлежност.
Отбелязвайки годишнината от началото на новата ни история, ние с благодарност си спомняме за жертвоготовността на героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и онези знайни и незнайни българи, които заложиха живота си пред олтара на Свободата и останаха безсмъртни.
Днес  честваме една от най – светлите дати в българската история.  Дата, превърнала се в символ на победата и свободата. Актът на Освобождението и процесите, които го подготвиха и направиха реалност, винаги са били барометър за национално самочувствие във време на изпитания, гаранция за узряване на духа, мирогледа и чистотата на поривите и надеждите за новия български ден.
Днес отдаваме почин към решимостта на първите строители на новоосвободената ни Родина, които са отстоявали българската държавност, нейната самостоятелност и културна самоличност.
Има много герои, които ни правят горди ,че сме българи ! Пред тях днес коленичим с признателност, която няма давност и всеки българин я носи в сърцето си!
България и днес ни зове към единство. България и днес ни призовава за мир.
Да празнуваме с искреност, доброта и благост, за да пребъде България през вековете!” Това каза в обръщението си към жителите на Ракитово градоначалникът.
 В програмата се включиха с вокални изпълнения Група за стари градски песни „Евридика” с ръководител Никола Янев.  Стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка” прозвуча в изпълнение на Екатерина Зарева – ученичка в 7-ми клас на СОУ „Св. Кл. Охридски”, а „Трети март” издекламира Теодора Прагова – от 6-ти клас от същото училище. Венци бяха поднесени от името на кметът Любомир Петков, председателят на Общински съвет-Ракитово-Валентин Хаджимосков, общинските ръководства на  „Герб” и БСП, СОУ „Св. Кл. Охридски”, СООУ „Христо Смирненски”, ОУ „Хр. Ботев”, ВУИ „Ангел Узунов”, ОНЧ „Будилник”, Клуб на пенсионера.