сряда, 6 март 2013 г.

Кметът на побратимения ни Светлоград посети Ракитово




Посещението на Вячеслав Лагунов – кмет на град Светлоград, на Петровския район и кмет на Петровския муниципален район на Ставрополския край, бе във връзка с посещение в Стрелча от 2 до 6 март по повод 135-годишнината от Освобождението на България и 45 години побратимени отношения между Пазарджишка област и Ставрополския край. Четиринадесет членната  делегация, предвождана от Валентина  Ченцова – Министър на курорта и туризма на Ставрополския край, бе посрещната от областния управител д-р Дончо Баксанов, където присъстваха и кметовете на съответните български побратимени общини. След това, кметът на Светлоград посети Ракитово, където бе посрещнат от кмета на общината Любомир Петков. Двамата управници размениха мнения и впечатления, както и символични подаръци. Кметът на Ракитово представи природните и културно-историческите забележителности и етническото многообразие на общината, след което кметът на Светлоград  посети музея, читалището, църквата и поднесе цветя на  паметника на загиналите български воини. Вячеслав Лагунов е кмет на Светлоград  7-ма година, като това му е втори мандат. Град Светлоград е с численост над 39 000 души.
Пикът на братските взаимоотношения между двата региона е бил през 80-те години на миналия век, преди глобалните политически и икономически промени. Желанието и на двамата кметове е тези отношения да бъдат възобновени.
След гостуванията си в побратимените общини, руските кметове поднесоха цветя пред паметника на Альоша в Пловдив и на връх Шипка.