петък, 20 септември 2013 г.

Президентът Росен Плевнелиев откри „Плиоценски парк - Дорково”
  

    Президентът Росен Плевнелиев откри „Плиоценски парк - Дорково” в  Дорково, Община Ракитово  на 19 септември. Домакини бяха кметът на община Ракитово Любомир Петков и кметът на село Дорково Николай Ковачев. Официални гости на мероприятието бяха народният представител Георги Мърков, областният управител на област Пазарджик Иван Йорданов, председателят на общински съвет Ракитово-Валентин Хаджимосков, зам.-кметовете на община Ракитово Красимир Вандев, Тодор Тодоров и Димитър Топалов, кметът на община Септември Петър Бошев, кметът на община Батак  Петър Паунов, кметът на град Костандово Ясен Шишеков,  общински съветници от Общински съвет–Ракитово. Поздравителни адреси изпратиха министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и др. В словото си президентът Плевнелиев каза, че това е един уникален за България и Европа интерактивен музей: Той е уникален не само по своята идея, но и по начина на реализация. Това е един обект, който е значим за науката, България и за Европа – палеонтологичното находище в Дорково. Той изтъкна и факта, че палеонтологичният парк е реализиран със средства по европроект, средствата от който са изразходвани по на-добрия начин – вложени са за развитие на туризма и  пожела той  да бъде посетен от хиляди туристи от България и Европа. Президентът отбеляза и промяната в инфраструктурата на региона, като каза, че само преди няколко години пътят към Ракитово и Велинград е бил в лошо състояние, а сега е обновен. Плевнелиев поздрави лично кметът на община Ракитово Любомир Петков не само за реализацията на този проект, но и за всички  проекти, по които Oбщината работи. В словото си кметът на общината благодари на всички екипи, работили за осъществяването на „Плиоценски парк”. Думата взе и проф. д-р Николай Спасов, който е в основата на нещата от самото им начало - от откриването на находището преди 28 години, до откриването на музея. За новата придобивка ръководството на общината и жителите поздрави областният управител Иван Йорданов. Президентът и официалните гости, под ръководството на проф. д-р Спасов, направиха първата обиколка на "Плиоценски парк“-Дорково.

„Плиоценски парк - Дорково“ е изграден в близост до палеонтологичното находище край с. Дорково, което е най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис от периода на късния плиоцен отпреди 4-4.5 милиона години. При разкопки на българо-френска експедиция през периода 1985-1987 г. палеонтолозите са намерили на терен от 15 кв. м. около 600 кости с различна големина от над 30 вида животни. Такова струпване на костен материал не е намерено никъде в Европа. Палеонтологичното находище край с. Дорково е обявено за природна забележителност през 1990 година. Още тогава учените от българо-френската експедиция предлагат на мястото да се изгради палеонтологичен музей. Тяхното предложение намира реализация и на мястото се изгражда единствен по рода си музей. Това е Диорама „Плиоценски парк” – Дорково, открита през лятото на 2013 г.  Диорамата представлява възстановка на субтропичната среда на обитателите на района от времето на плиоцена. Плиоценският парк показва в цял ръст и най-величествения представител от онова време – мастодонт от рода Ананкус анвернензис. 
"Плиоценски парк"–Дорково е отворен за посетители, като работното време е от 10.00 до 19.00 часа, без почивен ден. Входната такса важи и за двата обекта - "Плиоценски парк"–Дорково и "Туристически информационен център-Цепина" и е 5лв. за възрастни, 3лв. за деца и безплатно за деца до 3г.