сряда, 18 септември 2013 г.

ГСП “Евридика”- с куп призове от два фестивала - в Кюстендил и Радуил



Групата за стари градски песни “Евридика” нейният ръководител Никола Янев-Чоли се изявиха на Седмия национален фестивал на старата градска песен “Пей, сърце 2013” под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Фестивалът, организиран от община Кюстендил и читалище “Братство 1869”  се проведе на 31 август и 1 септември. Групата за стари градски песни “Евридика” към читалище “Просвета 1919”-Костандово участват за пореден път във фестивала. След песните “Реших аз да се оженя”, “Мила мамо, напиши ми”, “Животът наш е суета” и великолепното изпълнение на солистката Лимонка Кирева на “Горчиво кафе” и “Роза се ожени”, освен дипломите за отлично представяне и плакетите за групата и солистката, те бяха отличени и с три първи места: първо място в категорията “Група до 10 души”, първо място за Лимонка Кирева при солистите и първо място на Никола Янев за инструменталист.
Председател на журито на фестивала беше проф. Панайот Панайотов - музикален преподавател в НБУ и СУ “Св. Климент Охридски”, а членове Стефан Илиев - композитор и експерт в Министерството на културата и представителите на домакините Красимира Матуска - муз. педагог, Димитър Неделчев - музикален педагог и диригент и Димитър Цветков - музикален педагог.
На следващия ден, минавайки през село Радуил, община Самоков, групата е взела участие и в  националния фолкорен фестивал с международно участие “Боб фест 2013”, организиран от местното читалище “Христо Ботев”. В Радуил ГСП “Евридика”  са се представили с  три песни , а радуилци са ги наградили с  почетна грамота.