вторник, 7 април 2015 г.

Община Ракитово представена на 11-ти Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа” и 12-то издание на Международното изложение „Културен туризъм”



   От 01 до 04 април във Велико Търново се проведе 11-ти Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа” и 12-то издание на  Международното изложение „Културен туризъм”.  Единственият специализиран форум за културен туризъм в България бе открит от министъра на туризма Николина Ангелкова и от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Традиционно в рамките на изложението министъра на туризма г-жа Ангелкова проведе среща с кметове на общини от цяла България, на която присъства и кметът на община Ракитово Любомир Петков. На срещата са засегнати въпроси, касаещи развитието на туризма и проблеми, свързани с това.
   На форума присъства и гл. специалист „Култура“  на община Ракитово Елена Димова, а във фестивала с филм за символа на град Ракитово-Часовниковата кула, участва и местната телевизия „Деймос ТВ“.  За съжаление филмът не получи голяма награда, тъй като конкуренцията беше изключително силна във всички категории, но самият факт, че е одобрен от журито за достъп до номинации не е малко признание, сподели гл. специалист „Култура“ на Община Ракитово Елена Димова.


      Международният Фестивал на туристическия Филм - България “На Източния Бряг на Европа” е единственият по рода си  форум на туристическа тематика в България. След успешното си 10-то издание Международният Фестивал на Туристическия Филм –България „На източния бряг на Европа” получи пълноправно членство в CIFFT – Международния комитет на туристическите филмови фестивали със седалище във Виена. Тази стъпка в развитието на фестивала отвори широки хоризонти за изява на създателите и продуцентите на български туристически филми и реклами, както и за рекламирането на България като туристическа дестинация. Тази година за участие в състезателната програма са регистрирани общо 90 продукции, от които след предварителна селекция, журито допуска до номинации 56 филма.Тазгодишното издание на Фестивала се радва на още по-голям интерес отвъд границите на нашата страна и въпреки че миналата година родните участници са били по-активни и са успяли да поведат в резултата, то тази година чуждестранните продукции сред номинираните са повече: България – Света 16:40. В надпреварата се включиха филми, представящи красивата природа и забележителностите на 23 държави от всички краища на света, като Индонезия, Тайланд, Хърватска, Македония, Бразилия, Чехия и др.