четвъртък, 9 април 2015 г.

Пещерняците от „Суткя“ откриха нова пещера с подводна река край Ракитово




Свилен Топчиев,
председател на сдр. „СУТКЯ“


Нова пещера е открита в местността Тупаров чарк, край Ракитово, съобщиха пещерняците от клуб „Суткя”. Новооткритата пещера е кръстена „Водната пещера“, защото през нея минава  красива подводна река. Първи на новата земя стъпва пещернякът Стойчо Зарев: „Усещането е страхотно да си пръв на място, на което досега не е стъпвал човешки крак“.  Няколко дни по-късно пещерняците отново влизат в хоризонталната пещера, за да я картират - досега се е  стигало само 300 м. навътре, но според въздушното течение галерията е дълга повече от километър.

Пещерняците от Ракитово, заедно с колеги София и Пловдив миналото лято  направиха експедиция „Тера Бесика 2014“ и тяхна е заслугата за проучването на съществуващите, но неизвестни на никого пещери. Тогава край Ракитово бе открита и друга пещера, които пещерняците наричат  „Властелина“. Тя се намира на Бундев връх и вече е картирана, има номер и е включена в картотеката на централата на  пещерняците, обясни Свилен Топчиев - председателят на клуб „Суткя”. Тя е вертикална и прилича на камбана. До момента само 25 м от нея са картирани, а тя е най-малко 50 м дълга.

„Районът около Ракитово не е проучен, а това е карстов район. В него има мраморни пещери. Те са много ценни, защото в тях живеят организми, изчезнали от земята. А това е част от богатството на света. Научната общност е запазила и съхранява уникалните организми. Това са така наречените трибиоти, които нямат очи. Такова е откритието на д-р Петър Берон – стоножка, която живее в най-известната в този район пещера Лепеница, разказа Свилен Топчиев.