неделя, 4 октомври 2015 г.

СПОРТЕН ПРАЗНИК ПОД ВРЪХ СЮТКА И В РАКИТОВО




    
  ІIІ-тият Планински лекоатлетически полумаратон „Ремово – Блатца – Ракитово 2015” се превърна в спортен празник за малки и големи. Тази година в състезанието, проведено на 3 октомври, взеха участие 153 участници, което е рекорд до момента. Всички те се насладиха на чудесното време и на магнетичната родопска природа. Трасето на полумаратона е разположено в местностите Ремово, Кемалица и Блатца, които са в района на връх Сютка. Изборът на района на състезанието не е случаен. Полумаратонът е в чест на 103 години от Балканската война. През далечната 1912 г. този район е граничен, а самият връх Сютка е на границата между България и Турция. В Ракитово, като най-голямото тогава селище от Чепинската котловина, е разположена V гранична рота и по-късно щабът на Родопския отряд, освободил по време на Балканската война Родопите и Пиринска Македония. Организаторите на лекоатлетическия полумаратон: Община Ракитово; СКЛА „Левски” – Ракитово, с председател Тодор Тодоров; Сдружение „Суткя” – Ракитово, с председател Свилен Топчиев и МКБППМН – Ракитово, със секретар Елеонора Донкова целят положителните емоции, предизвикани от красивата природа и спортната битка да прераснат в мотив за позитивно отношение към родния край и родината. Усмивките по лицата на децата и по-възрастните участници показват, че целта е постигната.
      За трети път полумаратонът се провежда в дисциплините 5 км, 10 км и 20 км съответно за мъже и жени. Победителите са както следва:

Дисциплина 5 км. мъже:
І място – Владимир Клявков с време 17 мин. и 9 сек., СКЛА „Тракия”-Пловдив, треньор Радмила Станкевич;
ІІ място – Атанас Арнаудов с време 21 мин. и 8 сек., ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово;
ІІІ място Костадин Фурнаджиев с време 21 мин. и 28 сек.
Дисциплина 5 км жени:
І място – Анелия Георгиева с време 22 мин. и 0 сек., СКЛА „Тракия”-Пловдив, треньор Радмила Станкевич;
ІІ място – Ивон Топчиева с време 25 мин. и 26 сек., СКЛА „Тракия”-Пловдив, треньор Радмила Станкевич;
ІІІ място –Анелия Ненкова с време 27 мин. и 35 сек., СКЛА „Тракия”-Пловдив, треньор Радмила Станкевич.
Дисциплина 10 км мъже:
І място – Спас Делибашев с време 42 мин. и 33 сек., СКЛА „Тракия”-Пловдив, треньор Радмила Станкевич, балкански шампион на 1500 м.;
ІІ място – Христо Мандевски с време 47 мин. и 29 сек., от Пловдив;
ІІІ място - Петър Петров с време 52 мин. и 15 сек., учител във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово.
Дисциплина 10 км жени:
І място – Силвия Бисерова Иманова с време 1 ч. 32 мин. и 12 сек., ОУ „Неофит Рилски” – гр. Костандово;
ІІ място – Виктория Кейбашиева с време 1 ч. 32 мин. и 13 сек., ОУ „Неофит Рилски” – гр. Костандово;
І място – Силвия Александрова Иманова с време 1 ч. 36 мин. и 15 сек., ОУ „Неофит Рилски” – гр. Костандово.
Дисциплина 20 км мъже:
І място – Николай Цветанков с време 1 ч. 14 мин. и 30 сек., от Панагюрище;
ІІ място – Красимир Чотов с време 1 ч. 19 мин. и 16 сек., от Пловдив;
ІІІ място – Гено Увардов с време 1 ч. 21 мин. и 39 сек., от с Катуница, обл. Пловдив.
Дисциплина 20 км жени:
І място – Васка Благоева с време 1 ч. 34 мин. и 30 сек., СКЛА „Атлас” – Велинград, треньор Тодор Гълев;
ІІ място – Таня Димитрова с време 1 ч. 37 мин. и 32 сек.,от Пловдив;
ІІІ място – Десислава Андреева с време 1 ч. 38 мин. и 45 сек., от с. Варвара, обл. Пазарджик.
Всички класирали се от І до ІІІ място са наградени от врид кмета на Община Ракитово Красимир Вандев с купи, медали, грамоти и парични награди. Големи емоции предизвика награждаването на първенците във всяка дисциплина с еднометров шоколад.
Състезанието протече при много добра организация. Според повечето състезатели трасето е отлично, защото дава възможност за изява на състезателите в различните дисциплини. Важно е и това, че състезанието е без състезателна такса. Това дава възможност дисциплината 5 км да е за масов спорт. Тази година в нея участват 126  ученици от всички училища от Община Ракитово. Дисциплините 10 и 20 км са за по-подготвени състезатели. В тях участват спортисти от спортни лекоатлетически клубове, но и ученици и учители от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово, които са редовни участници в бяганията на средни дистанции през последните години в района.
За доброто протичане на полумаратона допринасят и спонсорите. И тази година основен спонсор е Община Ракитово. За втора година фирма „Акварекс” – Велинград с управител Димитър Павлов предоставя минерална вода. Спонсори са и Ангел Станков, Ангел Говедарски и Георги Тупаров.
След края на полумаратона започна ІІ рокфест – Ракитово, който също е в чест на 103 години от Балканската война. Това е още една причина за превръщането на съботния ден – 3 октомври 2015 г., в празник за жителите и гостите на Ракитово.

Тодор Тодоров – СКЛА „Левски” – Ракитово и
Свилен Топчиев – Сдружение „Суткя” - Ракитово