понеделник, 15 октомври 2012 г.

Учителите по религия от СОУ „Св. Кл. Охридски”-Ракитово взеха участие в Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие



В края на месец септември учителите, преподаващи религия в СОУ „Св. Кл. Охридски”-Ракитово – Дафинка Станкова, Мария Мирова, Ивана Йонкова и Лиляна Пелева взеха участие в Първата конференция на учителите по Религия-Православие на тема : „Духовно-нравственото възпитание на учащата се младеж в съвременна България”. Форумът бе тържествено открит в Драматичния театър в Пловдив. С интерес бяха изслушани приветствията на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и на други официални гости. В обръщението си Маргарита Попова припомни, че както светите отци, така и бащите на педагогиката казват, че „душата на детето е бял лист хартия, на който можеш да напишеш и добро, и лошо”. Така вицепрезидентът подчерта голямата роля за възпитанието на децата както на родителите, така и на Църквата. През втория ден на форума във Хисаря бяха изслушани докладите на представители от Гърция, Русия, Сърбия, Румъния – страни, в които проблемът със задължителното изучаване на Религия-Православие в училище отдавна е разрешен. Беше подчертано, че целта не е непременно учащите се да се ориентират към православието, а да се подпомогне изграждането им като нравствени личности. Учители по религия от цялата страна споделиха своите добри практики, както и проблемите си при обучението по Православно вероучение.


И. Йонкова, Л. Пелева, Д. Станкова, Маргарита Попова,
Негово Преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил
(ръководител на културно-просветния отдел към Светия синод на БПЦ),
М. Мирова
Участниците в Първата национална конференция подписаха Декларация, която ще бъде изпратена до Председателя на НС на Р България Ц. Цачева, до президента Р. Плевнелиев, до министър-председателя Б. Борисов и до министъра на образованието, младежта и науката С. Игнатов. С нея се настоява „овластените да определят образователните приоритети и бъдещето на нашите деца”, а също така „семейството, училището и Църквата да заработят заедно в полза на българските деца, които са нашето бъдеще”.