петък, 27 юли 2012 г.

Промяна в закона наложи местният парламент да намали заплатите си



   Редовното заседание на Общински съвет Ракитово за месец юли се проведе в петък, на 27 юли. Общинските съветници разгледаха информацията за изпълнение на бюджета на Общината за първото полугодие на 2012 г. и направиха актуализация на същия. Гласувана беше редукция на заплащането на председателя на Oбщински съвет и съветниците, наложена от промяна в чл.34, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според последната, заплащането на председателя на Общинския съвет се редуцира с 10%, а на съветниците с 30%. Т. е., ако досега председателя на Обс получаваше 100% от заплатата на кмета на общината, сега ще получава 90%, а съветниците – ако досега получаваха 60% от  средната брутна заплата в община Ракитово за последния месец  от предходното тримесечие, след промяната ще получават 30%.
На тази сесия ракитовските парламентаристи дадоха съгласието си за изграждане на пречиствателни съоръжения за отпадъчни води /ПСОВ/ и довеждаща инфраструктура, което отдавна трябваше да се случи в Ракитово. Изграждането ще бъде  по проект: „Изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадъчни води и доизграждане, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна мрежа на населените места в община Ракитово: гр.Ракитово, гр.Костандово и с.Дорково”” . Пречиствателната станция ще се намира в местност Тополите, на 2км от Ракитово.            Гласувано бе кметът да бъде представител на общината в регионалното сдружение „ЧИСТА ГОРНА МАРИЦА”, който се отнася до изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадъчни води  в агломерациите – участници в проекта, включително реконструкция и доизграждане на канализационните и водопроводните им мрежи.
Седем са общините, които  учредяват сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел  с наименование „ЧИСТА ГОРНА МАРИЦА” - община Велинград, Септември, Брацигово, Белово, Батак, Лесичово и Ракитово. 
Приета бе общинска програма за закрила на детето 2012 г. 
Гласувано положително бе и  предложение за отпускане на финансова помощ за лечение на Йорданка Манчева.