петък, 9 януари 2015 г.

Ракитовци оцениха усилията на децата от ВУИ "Ангел Узунов"



от Илиян Любенов – Х клас и
Свилен Топчиев


     
  След настъпилото застудяване  и първия сняг за 2014 година децата от ВУИ – Ракитово, а и техните учители и възпитатели, изразяват искрена надежда, че циганското лято едва е започнало и ще има още топли дни. Причината както обикновено е свързана с липсата на топли зимни обувки. Приятелите на учениците от Ротаракт – Сердика – гр. София и Ротаракт – гр. Пазарджик, от църквата на Ракитово, от Фондация „Изкуството да живееш”, от Сдружение РеАкт – София, от ЮЗУ – Благоевград даряват дрехи, храна, книги и други необходими неща. По незнайно какви причини обувките, особено топлите обувки, обикновено не достигат. Сигурно защото те трябва да са по мярка. Няма как друг човек да мери обувки за теб. Можеш да си размениш якето, фланелките, дори шапката, но обикновено никой не си дава обувките на друг човек. Дори да имате еднакви крака, всеки стъпва по различен начин и после няма да се чустваш удобно в собствените си обувки.

Разбрали за този проблем няколко бизнесмени от Ракитово, между които Красимир Вандев, Павел Дойкин, Димитър Янушев, Ангел Ангелиев и кметът Любомир Петков, решават да зарадват децата. Предварително се информират за размерът на обувките на всяко дете от ВУИ, което е в училището в този момент и с лични средства закупуват топли обувки. Нещо повече – лично кметът Любомир Петков и зам. кметът Красимир Вандев на 05.11.2014 г. донасят в училището обувките за децата. При връчването кметът изразява своята благодарност към децата за всичко, което са направили за Ракитово:

     -  За ежегодното сто процентово участие на децата в кампанията „Да изчистим България за един ден”;

     - За помоща при боядисване на бардюри преди празника на града;

     - За поддържане на района на месност Парка чист;

     - За помоща, която оказват на ракитовци по прибирането на сено, дърва и т. н.;

     - За активното участие във всички общински конкурси;

   - За активното участие във всички общински спортни състезания и представянето на Ракитово в областни състезания по тенис на маса и национални състезания в зала Арена Армеец – София;

   - За участието в организирането и провеждането на велосъстезанието „Обиколката на Ракитово” и планинския лекоатлетически полумаратон „Ремово – Блатца – Ракитово”

     - За работата по двора на църквата и базиликата Николица и т. н.

   Много са областите, в които хората от местната общност и децата от ВУИ са заедно. Но както казва кметът Петков, някои от бизнесмените имат и лични причини за доброто отнашение към ВУИ и децата от училището. Между тях е и той самият, защото неговият професионален път започва именно в това училище като учител по биология. От тогава са минали много години, но децата тогава и сега са еднакви. Те еднакво се радват на подаръците и на всичко хубаво в живота си.