петък, 27 юни 2014 г.

АНСАМБЪЛ „ОВЧАРСКА ПЕСЕН” НА МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „МУЗИКА И ТАНЦИ” В РУМЪНИЯ

От 19-ти до 23-ти юни ансамбъл „Овчарска песен” при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1919г” - с. Дорково участваха в Международен фолклорен фестивал „Музика и танци” в град Букурещ – Румъния.
Поканата за участие във фестивала се осъществи със съдействието на кметство Дорково и Красимира Фармазон и съпруга й - Костадин Фармазон, живеещи в Букурещ / Красимира е внучка на баба Кераца Узунова от Дорково /. В Румъния ансамбълът бе посрещнат радушно и от дорковеца Георги Гушев, работещ в Букурещ. Като бивш самодеец  той се включи с жар в осъществените концертни изяви. Благодарение на него самодейците посетиха и изнесоха концерт в Българското посолство в Румъния.
Освен ансамбъл „Овчарска песен” представляващ България, на фестивала присъстваха и ансамбли от Латвия, Молдова и Сърбия.
Чрез това вълнуващо посещение танцьорите от ансамбъл „Овчарска песен” имаха възможност да обогатят познанията си за европейското фолклорно богатство, да увеличат своите контакти с другите международни групи, а също така с гордост и достойнство представиха Дорково и община Ракитово на още една международна сцена, която ще ги запише в историята си.