сряда, 11 юни 2014 г.

Валентина Радинска е тазгодишният победител в Националния конкурс „Милош Зяпков”


Валентина Радинска
Станаха ясни тазгодишните победители в Националния конкурс „Милош Зяпков”, който се провежда за шести пореден път в Ракитово. Журито  присъди Националната литературна награда „Милош Зяпков” за 2014 г. на Валентина Радинска за книгата „Употреба на свободата”. За втора поредна година конкурсът печели автор, роден в Сливен – миналогодишният победител, Деньо Денев, също беше оттам. 
Валентина Радинска е родена в Сливен на 11.09.1951 г. Завършва гимназия в родния си град през 1969 г. и литературния институт "Максим Горки" в Москва (1976). Работи като редактор в студията за игрални филми "Бояна" и като журналист. Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. От 1996 г. води курс по творческо писане в Софийския университет. Член на Сдружението на българските писатели. В момента оглавява Българско сдружение "Живот с Детска церебрална парализа". Първата й стихосбирка "Към мен върви човек" излиза през 1977 г. Следват поетичните книги "Нощна книга" (1983, 2004), "Не" (1988), "Чистилище" (1993), "Всичко" (1995), "Поне" (2001), "Нощна книга" (2004). Съставител е на антологията "Съвременна българска поезия" (2001). Нейни стихове са превеждани на английски, испански, немски, руски, унгарски и чешки езици. Превежда от руски.


Георги Господинов
Наградата на Кмета на община Ракитово се присъжда на Георги Господинов за книгата „И всичко стана луна”. Георги Господинов е един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор на няколко стихосбирки, съавтор е на две книги-мистификации "Българска христоматия" (1995) и "Българска антология" (1998). Романът му "Естествен роман" (осем издания на български) е публикуван на 22 езика. Сборникът с разкази "И други истории" (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия, Италия, Полша. Американското издание на книгата е номинирано за най-престижната световна награда в жанра „Франк О’Конър”. Разказ на Господинов е включен в американската антология “Best European Fiction 2010”. Автор е на изследването "Поезия и медия. Кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на 20 век" (2005). Съставител е на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" (2006) и съавтор на "Инвентарна книга на социализма" (2006). Георги Господинов е автор на пиесата "D.J.", която печели Годишната награда "Икар" за най-добър български драматургичен текст (2004). Преведена е на руски, френски, немски и английски, поставяна в Австрия и Франция. Най-новата му пиеса “Апокалипсисът идва в 6 вечерта” (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст. Пише сценарии за късометражни филми. Сред другите проекти на Георги Господинов са графичен роман “Вечната муха” (трагикомикс, 2010) в съавторство с Никола Тороманов, събрано издание на пиесите "Апокалипсисът идва в 6 вечерта/DJ" в комплект с радиопиеси предоставени от БНР(DVD), (2011). Романът на Георги Господинов „Физика на тъгата” (2012) се превърна в литературно събитие. „Невидимите кризи” (2013) – новата книга на Георги Господинов с есета и истории - една от най-търсените книги през годината, съвпадна с българските вече видими кризи. През август 2013  от печат излезе новата му книга с разкази „И всичко стана луна”, заедно с новото издание на книгата „И други истории”.


В съпътстващия конкурс за ученици от Пазарджишка област в раздела за поезия отличени са Жар птица и Виктория Симонова- ученичка от СОУ "Св. Климент Охридски" - град Пещера; в раздел проза - Аглая Ал-Хасан- ученичка от ЕГ "Бертолт Брехт"-гр. Пазарджик и в раздел хумор Айлин Дрикова-ученичка от СОУ "Св. Климент Охридски" - гр. Ракитово. Кой стои зад псевдонима Жар птица още не е известно.
Комисията, определила победителите е в състав: председател Никола Иванов и членове: Никола Радев, Георги Борисов, Мария Мирова и Костадин Зяпков.


Официално победителите ще бъдат наградени  на Литературната вечер, част от мероприятията по случай празника на град Ракитово, на 5 юли от 18;00 часа в читалище "Будилник 1898 г."