неделя, 20 юли 2014 г.

НАТАЛИЯ СОРОКИНА СЪБУДИ РУСОФИЛИТЕ В РАКИТОВО

Наталия Сорокина
 През последните месеци обществото ни преживява непрекъснати трусове. Редуват се протести, скандали и природни бедствия. Вечер пред екрана на телевизорите хората очакват да видят къде има този път градушка и свлачища. На фона на такава обществена истерия постепенно всичко се обезличава и е трудно да се разчупи инерцията на повсеместната апатия. За хората е достатъчно е небето да ни пощади и този път и близките ни да са здрави.

Привечер малките градчета като Ракитово застиват в безмълвие. По улиците рядко може да се види човек. Затова е изненадващо, че на 12 юли 2014 г. вечерта пред читалище „Будилник” има раздвижване. Празнично облечени по улиците бързат мъже и жени. Личи, че повечето са възрастни. Хора, чийто живот е свързан с работа и пак работа. Бързат за концерта на Наталия Сорокина, заслужил артист на Русия. Бързат, защото по стара ракитовска традиция вместо в 19.00 да са в залата на читалището, те тогава тръгват от къщи... Защо да губят време? Нали концерта както обикновено ще започне 15 минути след обявения час? Е, тези 15 минути ще се сторят на организаторите на концерта като часове, защото през това време залата е полупразна и водещи и изпълнители се чудят как да реагират. Читалищните дейци са свикнали, но главният организатор на концерта Тодор Тодоров – председател на Движение „Русофили” - Ракитово, е на път да прегори от напрежение.
Когато водещата Николета Керакова представя певицата и Наталия се появява на сцената, всичко си отива на мястото. Сорокина чете няколко реда на български език, за да изрази уважението си към хората, сред които е дошла. Под аплодисментите на публиката изтрива с красноречив жест „потта” от челото си, за да покаже колко е трудно да се говори на български. И запява за дружбата между народите на България и Русия. Залата вече е почти пълна и всички могат да се насладят на таланта на певицата.
Сцената на читалището в Ракитово е сред най-големите. Затова е чудно как само един човек и един стол могат да я запълнят. Икономичен, но идеално подбран реквизит, разположен на стола, гарантира превъплащенията на артистката. Едно венче я превръща в руска народна певица. Звук от маракаса към симбека показва новия руски стил на пеене. Малко дайре и руски романси нажежават залата „до червено”. Кърпа, използвана и като шалче, подчертават пословичната руска женска красота. Сорокина пее, общува с публиката и всички забравят за времето. А руската популярна песен „Катюша” е изпята и от ракитовци.
Сорокина е един от най-изявените популяризатори на руската култура по света. Родена и израснала в Санкт Петербург, но корените й по майчина линия са от Урал. Тя често гостува на баба си в градчето с име Къщыто. Наталия оживено коментира след концерта, че сама е открила произхода на името на селцето. Според нея думата е българска, а не башкирска, както мислят всички. Къща, къща – „Къщыте”. Певицата гостува в България за шести път и е изнесла над 60 концерта. Този път програмата й включва 16 концерта, като в Ракитово е четвъртият от тях. Репертоарът й е от популярни руски песни и песни, свързани с Великата отечествена война. Тя е руската „Мис Романс”. Автор е на част от текстовете на песните.
Сред публиката в Ракитово са бивши работници и служители от горската промишленост в Коми АССР, като Стоян Допчев – ръководител на българската фирма в Благоево с около 5000 работници, Иван Станков (Франко) – един от изявените секачи, Христо Янушев – ръководител на ІІ цех в долен склад в Благоево, Илия Баташки – заместник ръководител на фирмата в Благоево, Генчо Генчев – технически ръководител в Благоево, Георги Дарелов, Георги Начев и много други, работили в Коми.
Ракитовци са работили на много места в Русия. В строителството в Тюмен са били Никола Перчелиев, Иван Делиев, Стефан Тодоров. В Старый Оскол – Белгородска област в стоителството са били Тодор Тодоров, Георги Вандев – ръководител на дърводелска бригада. Има работили в Губкин - Атанас Наков, в Железногорск – Георги Ташев и в много други градове. Част от тях са работили и са учили в руските университети.
Сред публиката са и хора, които не са работили в Русия, но обичат руската култура. Никола Янев (Маестрото) е изпял десетки руски песни и е научил две поколения младежи да пеят на руски. Петя Чолева, Румен Вандев и Свилен Топчиев – членове на Сдружение с обществено полезна дейност „Суткя” гр. Ракитово, съорганизатор на проявата. Кметът на Община Ракитово Любомир Петков, без когото концертът не би се реализирал. Спонсорите Велчо Велчев, Христо Янушев, Ангел Станков, Ангел и Надка Говедарски, Щерян Холянов. Гости от Велинград и Пазарджик.
След аплодисментите на публиката, с които е изпратена Наталия Сорокина, думата взема ръководителят на русофилите Тодор Тодоров.Той споменава, че концертът е и в чест на 135 години от установяването на Българо-Руските дипломатически отношения. Тодоров пожелава да не забравяме общите славянски и православни корени, както и общия духовен цивилизационен код.
Концертът на Сорокина и поднасянето от нея на цветя на паметника на загиналите ракитовци в Балканската и Първата световна война е заснет от местния ТВ оператор „Деймос ТВ” и ще бъде видян от шестнадесетте хиляди жители на Община Ракитово.


Свилен Топчиев