петък, 1 август 2014 г.

Ансамбъл “Бояна” посрещат гости от Лос Анжелис


За четвърти път самодейците от ансамбъла за изворен фолклор ”Бояна” при НЧ ”Просвета-1919" посрещат студенти от университетa в Лос Анжелис, които изучават български автентичен и обработен фолклор и балканска музика, водени от Цветанка и Иван Варимезови - преподаватели в същия институт.
Гости на срещата бяха и народната певица от “Мистериите на българските гласове” и вокален педагог д-р Бинка Добрева, преподавател в Югозападния университет в Благоевград, заедно с акордеониста Александър Райчев. След представянето на автентични песни от Чепинския край, както и стари костандовски песни, които гостите записаха и бурно аплодираха, дойде ред и на Бинка Добрева. Тя изпя популярни български песни, както и класиката “Даньова мама”, и още песни от костандовци и гостите от Америка с обработен български фолклор начело с гайдаря преподавател Иван Варимезов и с подкрепата на вокалната педагожка Цветанка Варимезова.
Гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол и дарени с ръчно ткани костандовски кърпи, наречени ”нишан”. След това срещата продължи в местния ресторант, където имаше местни специалитети и гозби, приготвени от самодейците, както и традиционните за нашия край песни и български хора. Интересно беше и това, че една от десетте студентки от Лос Анджелис беше пристигнала в Ксотандово с 4-месечната си дъщеря (на снимката).

Пламен Киселов, секретар на НЧ “Просвета-1919”