петък, 8 август 2014 г.

За шестнадесети път проведоха традиционния международен фестивал за автентичен фолклор в Дорково

На 2-ри и 3-ти август в Дорково се проведе за шестнадесети път традиционният международен  фестивал за автентичен фолклор.  Откриването и традиционното дефиле се състояха на 1 август.  Мрачното време не попречи дорковската гордост “Овчарска песен” да поведе шествието, в което се включиха  чуждестранните гости от Франция, Албания, Норвегия и Сърбия.
Официални гости на откриването бяха народният представител от Коалиция за България Йордан Младенов, зам.-областният управител Диана Варникова-Милчева, кметът на Община Ракитово  Любомир Петков, председателят на Общински съвет-Ракитово Валентин Хаджимосков, кметът на Велинград Иван Лебанов, кметът на Костандово Ясен Шишеков, председателят на БСП и общински съветник Нина Димова и представителите на българската секция към Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО - ЦИОФФ България: акад. Иван Тодоров, Виолета Николова, Борис Вълков и Крум Георгиев. Химните на България и ЕС прозвучаха в изпълнение на Градския духов оркестър на Ракитово с диригент Никола Янев-Чоли, а деца от Дорково с народни носии пуснаха балони в цветовете на държавите-участнички.
Като домакин и председател на организационния комитет на фестивала кметът на Дорково Николай Ковачев пожела на всички да успеят да открият своето място в празника, а фестивалът да върви по вода и с много слънчево настроение. С поздрави към участниците и гостите се обърнаха още кметът на Ракитово Любомир Петков и народният представител Йордан Младенов, а поздравителни адреси изпратиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, ЦИОФФ България и областният управител Иван Йорданов. Впечатляващ поздрав към всички, дошли в Дорково, отправи младото дарование от ансамбъл “Овчарска песен” - Кристина Попова, която изпълни емблематичната за нашия край “Шари мома шарен чорап”.
Първи на площада на Дорково показаха своите фолклорни традиции гостите от Франция в стилни костюми в черно и бяло, последвани от темпераментните албанци в народни носии с пискюли, снажните скандинавци от Норвегия и емоционалните танцьори от Сърбия. Концертът продължи до късно в петък вечерта, а още рано в събота Дорково отново бе изпълнено с музика, песни и танци. До късно вечерта в неделя пред читалище “Св.Св. Кирил и Методий 1919” се представиха близо 2000 участници от България и още 5 европейски държави.
За  16-ти пореден път  дорковският  фестивал събра  тези, които ценят автентичния фолклор и изгради невидими връзки между тях – основани на вярата в традицията и корените.