четвъртък, 11 декември 2014 г.

Община Ракитово с награда от МРР за „Плиоценски парк”-Дорково



 На 10 декември по време на ежегодната конференция на Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, бяха отличени няколко общини, една от които бе Община Ракитово. Призът за добре свършена работа в категория туристическа атракция  е за „Плиоценски парк”-Дорково, открит през 2013 г. Кметът на Община Ракитово  Любомир Петков получи престижната награда лично от  министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В категорията бяха отличени още общините: Бургас – за проекта остров „Св. Анастасия“, Габрово – за интегрирания проект за развитие на културно историческото наследство, Ивайловград – за антична вила „Армира“.

Награди в категорията „Социална инфраструктура“ получиха общините Пловдив, Търговище, Пещера, Червен бряг и Самоков, за изградени центрове за деца от семеен тип.
В категорията за достъпна градска среда бяха отличени – община Русе, град Добрич и Пазарджик.
Министър Павлова поздрави бенефициентите за успешно работеща програма "Регионално развитие" и съобщи, че предстои трудна година на разплащане и на активна работа. Наблегнато бе и на факта,  че има опасност за загуба на 106 млн. по оперативната програма , но министър Павлова е на мнение че ние ще се преборим поне за 100 млн. лв.

Зам.–министър Деница Николова съобщи, че бенефициентите са подготвили резервни проекти за зелена и достъпна градска среда на стойност  70 млн. лв.  В сектор "Пътища" проектите са за  214 млн. лв., а за деинституционализация  на децата – 18 млн. лв.
За здравна инфраструктура  - са  100 млн. лв., за надграждане на проекта за  Интегриран градски транспорт (ИГТ) в  градовете Русе, Плевен и Стара  Загора -80 млн. евро.

Като най-важни , значими за хората проекти Деница Николова отличи:  проекта за ИГТ  в седемте  града; рехабилитацията на пътища 2-ри и 3-ти клас; специалната мярка за деинституционализация на децата,  изграждане на социални жилища за маргинализирани групи и инициативата Jessica.
Тя съобщи, че в следващия програмен период са включени  не само 2-ри и 3-ти клас пътища, но и първи клас пътища. По схемата  досега са обновени 1023 км.  2-ри и 3-ти клас пътища.
16% от проектите по ОПРР ще се осъществяват чрез финансови инструменти, което доказва успеха на инициативата Jessica, допълни тя.