вторник, 10 март 2015 г.

Областният управител Трендафил Величков: Критична остава обстановката в област Пазарджик


    Общините Велинград, Батак, Сърница, Ракитово и Брацигово са в бедствено положение след падналите обилни снеговалежи. Двете основни причини за критичната ситуация са високата снежна покривка в планинската част на областта и прекъснатото електрозахранване.
  Областният управител Трендафил Величков и директорът на РДПБЗН-Пазарджик Иван Панайотов са на терен в критичните участъци през изминалите 48 часа. За първи път от 25 години се късат четири далекопровода от 110-киловолтовите – най-високото напрежение, три от тях захранват община Велинград. Преди минути, с помощта на роторен снегорин е отворен пътят за Св. Константин, където бяха блокирани около 50 човека. Роторни машини работят в района на Велинград, спортна база „Белмекен” и хижа „Христо Смирненски”  /местността Куртово край Юндола/. В аварийно-спасителните мероприятия е ангажиран целия наличен състав и техника на РДПБЗН, горски стопанства, общински дружества и частни фирми. Областният управител благодари на фирмите „Асарел-Медет” АД и „Еко-Хидро” и на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура” за осигурената техника и машини, които ще продължат да работят и през следващите дни на територията на област Пазарджик.
   По информациа на РИО Пазарджик, от 9 до 11 март се спират учебните занятия в 32 училища на територията на Пазарджишка област. Принудителната ваканция се отнася за училища в общините Батак, Велинград, Лесичово, Ракитово и Сърница. Липсата на електрозахранване и влошените метеорологични условия са причина за отмяна на учебните занятия.