вторник, 8 октомври 2013 г.

ПЪРВИ ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ МАРАТОН В РАКИТОВО И РЕГИОНА




Победителите на 5 км - жени
 Честванията на 100 години от Балканската война в Ракитово на 05 октомври 2013 г. започнаха с поднасянето на цветя и венци пред новооткрития паметник на ген. Стилиян Ковачев в центъра на града. Тази година отбелязването на годишнината се проведе с организирането за първи път на Планински лекоатлетически полумаратон  „Ремово – Блатца – Ракитово 2013”. Организатори на спортната проява са Община Ракитово, МКБППМН – Ракитово, Спортен клуб „Левски” – Ракитово и Сдружението с обществено полезна дейност „Суткя” – Ракитово. Идеята за полумаратона е на Председателя на СК „Левски” Тодор Тодоров, като целта е популяризиране на местностите около втория по височина връх в Родопите Сютка. Този район е бил граничен през 1912 – 1913 г. Граничарите, които по-късно стават част от Родопския отряд с командир ген. Стилиян Ковачев, са били базирани в Ракитово.

Победителите на 10 км - мъже
В полумаратона взеха участие  над 80 състезатели в три дистанции: 5 км, 10 км и 20 км, като и трите са по планински маршрути в околностите на Ракитово. Класирането бе по отделно за мъже и за жени. Най-масовата дистанция бе на 5 км по маршрут Блатца – Ракитово с участието на 59 състезатели. В нея се състезаваха най-възрастния участник – Георги Захариев на 62 години от Ракитово и най-младия участник – Иван Кафеджийски на 10 години от Пловдив.

Победители при жените на 5 км станаха:

      І-во място - Теодора Делчева от Тракия–Пловдив с време 23 мин. и 23 сек.;

      ІІ-ро  място - Клавдия Тодорова от Тракия-Пловдив с време 23 мин. и 28 сек.;

      ІІІ-то място - Елена Николаева от Тракия-Пловдив с време 23 мин. И 36 сек.



Победителите на 5 км - мъже
Победители при мъжете на 5 км станаха: 
 І-во място - Владимир Клявков от Тракия-Пловдив с време 18 мин. И 42 сек.;
       ІІ-ро място – Бисер Сербезов от СОУ „Св. Климент Охридски” – Ракитово с време 21 мин. И 34 сек.;                
      ІІІ-то място – Цветан Гаралов от СОУ „Св. Климент Охридски” – Ракитово с време 21 мин. и 37 сек. 
Трасето на 10 км бе със средна трудност и бе с маршрут: местност Ремово – месност Партизанска чешма – местност Блатца – Ракитово. 

Победителка на 10 км при жените е Йолена Гешева от Тракия – Пловдив с време 53 мин. и 16 сек.

Победители при мъжете на 10 км станаха:

Победителите на 20 км - мъже
      І-во място – Александър Петков от Тракия – Пловдив с време 50 мин. и 00 сек.;
ІІ-ро място – Марин Николов от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово с време 1 час и 4 мин.;
      ІІІ-то място – Петър Татарски от София с време 1 час и 5 мин.

На тази дистанция взеха участие председателят на Сдружение Суткя - Свилен Топчиев и американецът Гейбрийл Хилман от Фондация „Истински хоризовти”.

Победители при мъжете на 20 км станаха:

      І-во място - Петър Петров учител във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово с време 1 час и 42 мин.;

      ІІ-ро място – Иван Попов от град Септември с време 1 час и 44 мин.;
     IІІ-то място – Ариф Нуриев от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово с време 1 час и 50 мин.

Победителката на 10 км - жени
Маршрутът на тази дистанция беше местност Ремово (н. в. 1100 м) – местност Кемалица (н. в. 1300 м) – местност Партизанска чешма (н. в. 1050 м) – месност Блатца (н. в. 1200 м) – Ракитово (н. в. 811 м). Преминаването през планински местности с различни надморски височи затрудни състезателите. Победителят Петър Петров беше подготвен предварителна за тези трудни условия. Той е неизменен участник в ротари-маратона „Обиколката на язовир Батак” и в други маратони в страната. Заради участието си в планинския полумаратон в Ракитово пропусна да участва в традиционния софийски маратон на следващия ден.

През този октомврийски ден времето в планината край Ракитово беше слънчево и приятно. Красивата природа и чистия въздух донесоха много приятни емоции и мобилизираха състезателите за високи спортни резултати. Съдийството бе на ниво, трасетата бяха добре маркирани. През цялото време за състезателите се грижеха доброволци от Сдружение Суткя, МКБППМН, печатница Бостон – Велинград, фирма Акварекс – Велинград, ЕТ Жерев – Велинград, РПК „Ст. Добрев” – Ракитово и Фондация „Истински хоризонти” – Велинград, осигурили функционирането на три подкрепителни пункта. Бяха осигурени медицински екип и полицейска охрана. На организаторите и спонсорите бяха връчени грамоти от Тодор Тодоров – Председател на СК „Левски” – Ракитово. Генералният спонсор на състезанието Община Ракитово осигури купи, медали и грамоти, подпомогна цялостната организация, а кметът Любомир Петков лично награди победителите.

Преди закриване на състезанието кметът на Ракитово Любомир Петков обяви, че идеята е лекоатлетическия полумаратон да стане традиционен и покани участниците да се върнат в Ракитово и следващата година. Идеята бе подкрепена и от треньорката по лека атлетика на клуб Тракия – Пловдив Радмила Станкoвич, чийто състезатели се представиха много добре по време на това спортно събитие.