вторник, 2 септември 2014 г.

Ансамбъл „Овчарска песен” на фестивал в Испания


              От 19-ти до 27-ми август ансамбъл „Овчарска песен” при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1919  г.”- с. Дорково взе участие в XXVI- то издание на Международния фолклорен фестивал  EN EL SEGURA под егидата на ЦИОФФ, който се проведе в гр.Чиеза, област Мурсия, Испания.
С комфортния  автобус на фирма „Радина ВИП” не се усети тежестта на пътя от България – Сърбия – Хърватска – Словения – Франция – Испания. През цялото време се откриваше една прекрасна панорамна гледка: широки магистрали, чисти затревени площи, цъфнали в бяло и червено зокуми, прекрасните палми, подредените на тераси нискостъблени дръвчета: нар, мандарини, маслини, лимони и др., крайбрежните ивици и всички останали красоти ще останат в спомените на самодейците, които дълго ще споделят видяното.
              Незабравимо ще остане и доброто посрещане от директора на фестивала, дефилетата, концертните изяви, вечерните разходки из града, срещите с  дорковци, живеещи и работещи в Испания.
              Концертите се състояха на открити амфитеатрални сцени, като участие освен от България имаше  от Перу, Южна Африка и състави от Испания.
Това гостуване обогати познанията ни за световното фолклорно богатство и стимулира общуването между автентичните традиционни култури.
              Ансамбъл „Овчарска песен” изказва своята благодарност към всички спомоществуватели, които допринесоха за осъществяване на това незабравимо пътуване!
Димка Лучкова, 
секретар на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1919  г.”- с. Дорково