сряда, 24 септември 2014 г.

Изложба представя резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина

  
    В две от залите на третия етаж на обособения в близост до крепостта Цепина Туристически информационен център na 26 септември ще бъде открита изложба "Средновековната крепост Церина".

   Експозицията е дело на екип от специалисти от Регионален исторически музей -Пазарджик и цели да представи историята и резултатите от археологическите проучвания на крепостта. Експонатите са предоставени от фонда на музея. 
    В експозиционните зали са разработени две основни теми: „Крепостта „Цепина“ през вековете“ и „История на проучванията на крепостта „Цепина“. Първата тема е представена чрез оригинални артефакти от дългогодишните археологическите разкопки. През периода ІХ до ІІІ в. пр. Хр. скалистото възвишение е светилище от открит тип на местното тракийско племе беси. От този период в експозицията са представени култова пластика и керамика, дала името на този вид керамика - тип „Цепина“ в Родопите и страната. Експозицията представя и периода след християнизирането на бесите в края на ІV век от епископ Никита Ремесиански, когато тук възниква значим християнски комплекс. Периодът е застъпен от добре изразена гражданска и църковна архитектура. Акцент при разработването на първата основна тема е „Цепина през ХІІ - ХІV век“, разкриващи разцвета на крепостта в началото на ХІІІ век, когато тя е престолнина на деспот Алексий Слав (1207-1216). 
    Втората тема е разработена чрез богат фотодокументален материал (карти, планове, фотографии, текстове). Представени са и оригинални издания на проучвателите, посветени на изследванията на крепостта и научно-популярните статии на краеведите. Интересът към крепостта като културна и туристическа дестинация е подчертан чрез излезлите рекламни материали за Цепина.

    Изложбата е реализирана по Оперативна програма „Регионално развитие“