петък, 26 септември 2014 г.

Изложба представи резултатите от археологическите проучвания на крепостта Цепина


Изложба "Средновековната крепост Цепина" беше открита на 27-ми септември  в две от залите на третия етаж на обособения в близост до крепостта Цепина Туристически информационен център.  Експозицията е дело на екип от специалисти от Регионален исторически музей -Пазарджик и цели да представи историята и резултатите от археологическите проучвания на крепостта. Изложбата откри  директорът на РИМ-Пазарджик Борис Хаджийски, а за историята и експонатите разказа Величка Мацанова, в  присъствието  на кметa на община Ракитово Любомир Петков и кметa на село Дорково Николай Ковачев. Кметът на общината поясни, че работата е по проект на Общината по Оперативна програма „Регионално развитие“.
В експозиционните зали са разработени две основни теми: „Крепостта „Цепина“ през вековете“ и „История на проучванията на крепостта „Цепина“. Първата тема е представена чрез оригинални артефакти от дългогодишните археологическите разкопки. През периода ІХ до ІІІ в. пр. Хр. скалистото възвишение е светилище от открит тип на местното тракийско племе беси. От този период в експозицията са представени култова пластика и керамика, дала името на този вид керамика - тип „Цепина“ в Родопите и страната. Експозицията представя и периода след християнизирането на бесите в края на ІV век от епископ Никита Ремесиански, когато тук възниква значим християнски комплекс. Периодът е застъпен от добре изразена гражданска и църковна архитектура. Акцент при разработването на първата основна тема е „Цепина през ХІІ - ХІV век“, разкриващи разцвета на крепостта в началото на ХІІІ век, когато тя е престолнина на деспот Алексий Слав (1207-1216).
Втората тема е разработена чрез богат фотодокументален материал (карти, планове, фотографии, текстове). Представени са и оригинални издания на проучвателите, посветени на изследванията на крепостта и научно-популярните статии на краеведите.  Интересът към крепостта като културна и туристическа дестинация е подчертан чрез излезлите рекламни материали за Цепина.