вторник, 18 ноември 2014 г.

СОУ „Св. Климент Охридски”-Ракитово - домакин на открит урок по предприемачество


   На 17 ноември от 9.00 часа в СОУ „Св. Климент Охридски”-Ракитово се проведе открит урок по програмите за преприемаческо образование и поведение на Джуниър Ачийвмънт България. Урокът е част от серия инициативи на Джуниър Ачийвмънт България в рамките на Световната седмица по предприемачество . Освен ракитовските ученици, с ръководител Дафинка Клечарова, в инициативата участваха   ученици от НФСГ – гр. София, СОУ „Георги Бенковски”- гр. Пазарджик, СОУ „Васил Левски” – гр. Велинград и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Якорудa. Темата беше „Ключовите компетентности - път към успешен кариерен избор”. Официални гости на мероприятието бяха   началник РИО – Пазарджик Валентина Кайтазова, кметът на община Ракитово Любомир Петков,  Ваня Апостолова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование – РИО- Пазарджик,  Ангел Ангелиев – представител на бизнеса. На мероприятието присъстваха и експерти от Центъра за развитие на човешките ресурси – гр. София и от Центъра за кариерно развитие – гр. Пазарджик.
 Световната седмица по предприемачество е инициатива на Джуниър АчийвмънтБългария с цел да вдъхнови младите хора да прегърнат иновациите, въображението и творческия подход и да превърнат идеите си в реалност.
Ученици, учители, предприемачи, бизнес лидери, работодатели, лидери на неправителствения сектор, държавни лидери и много други участват в серия местни, национални и глобални инициативи по целия свят - онлайн и на живо, големи състезания и малки събирания за мрежова комуникация. Всяка година тази инициатива ще вдъхновява появата на следващото поколение предприемачи. Те ще започнат да придобиват познания, умения и социални контакти, необходими за създаването и поддържането на иновативни, устойчиви предприятия, които ще имат положителен ефект върху техния живот, семейства и общности.
   Подкрепена на най-високо правителствено ниво в много държави, всяка година Световната седмица на предприемачеството жъне огромни успехи и дава пример за това какво може да се постигне, когато различни идеи и култури се обединяват около идеята за предприемачеството.  Седмицата по предприемачество създава поле за изява на идеите на младите хора относно най-важните обществени проблеми - от намаляването на бедността до промените в климата - и така насърчава възникването на глобална култура, която цени предприемачите като двигателите на икономическия и социалния просперитет.

    През изминалата учебна година нашата учебна компания – бихайв – спечели първо място на Националното състезание за „Най-добра учебна компания на България 2014“ и през месец юли трите момичета - Барие Банцова, Росица Зайкова, Михаела Янушева, заедно с ръководителката им Дафинка Клечарова се представиха достойно на Европейското състезание в Естония за „Най-добра учебна компания на Европа 2014“.