петък, 28 ноември 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев откри изложба на килимарките от Костандово

     Кметът на общината Любомир Петков присъства на откриването благотворителната изложба „Да твориш в Родопите“  в Музея за история на София на 26-ти ноември. Изложбата бе открита от  Президента  Росен Плевнелиев и е на производителя на ръчно изработени килими „Хемус” ( цехът е в град Костандово) с 15 текстилни композиции .  Килимите са изработени от тъкачки от Костандово по авторски произведения на художника Робърт Баръмов от колекцията му „Балкански приказен реализъм“.
Жените, изработили текстилните шедьоври, са част от проект за обучение на жени в неравностойно положение за придобиване на тъкачески умения, осъществен с финансовата подкрепа на фондация „Тръст за социална алтернатива”.Проектът има за цел разкриването на нови работни места за млади жени от малцинствени групи в района на Западните Родопи и създава условия за осигуряване на доходи и дългосрочна заетост. 17 жени от групи в неравностойно положение са стипендианти в програмата на фирма "Хемус" ООД, финансирана от неправителствената организация Тръст за социална алтернатива.

Със средствата от продажбата на експонатите ще бъде учреден фонд за обучение и развитие на устойчива заетост за жени в неравностойно положение в Родопската област.