неделя, 30 ноември 2014 г.

Проектът "Аз отивам в библиотеката" пое по своя път

   Първи за проекта „Аз отивам в Библиотеката“ чуха учениците от VІІІб и ІХб клас. Те не само чуха, но и първи участваха в заложената по проекта дейност за месец ноември – посещения-наблюдения на хотели и туристически обекти.
   На 19.11.2014 г. след часовете учениците ІХб клас профил „Технологичен туризъм” ги чакаше общинският автобус. Целта беше хотел „Здравец” във Велинград. Там съвсем отблизо се запознаха с организацията на работата в ресторанта, кухнята, конферентните зали, спа-центъра. Водени от г-жа Дафинка Клечарова юношите можаха да надникнат в най-луксозните хотелски стаи и апартаменти, да чуят какви професионални умения се изискват за разнообразните услуги предоставяни в големия хотелски комплекс. Всички си тръгнаха по-информирани за мениджмънта на туризма в един 4-зведен хотел и по-мотивирани да изучават специалните предмети на профила.
   Техните съученици от VІІІб клас имаха възможност на 21.11.2014 г. да разгледат еко-селище „Руминика” в с. Дорково. Атрактивното местоположение и прекрасната обстановка подкрепиха непосредствения и много полезен разказ на собственичката. Всички бяха впечатлени от стаите в 4-те семейни къщи, обзаведени с естествени материали, от интересните услуги (домашно приготвена и екологично чиста храна, риболов, конна езда, обиколки в района) предоставяни в селището, от професионалната рекламна кампания на еко-селището. Така бе създадена по-реалистична представа какво е семеен бизнес в областта на туризма.
   След това с ентусиазъм групата се изкачи на крепостта Цепина, за да се възхити от ширналата се гледка. Вълнуващо бе да слушаш разказа на г-жа Клечарова за деспот Слав и събитията от края на Второто българско царство. Горе на крепостта снимките и „селфитата” бяха направо задължителни.
   Пътят завърши с връщане още по-назад във времето при разглеждане на Плиоценски парк – с. Дорково. Една от най-нашумелите туристически атракции в община Ракитово си заслужаваше. Впечатлението от реалните размери на макета на мастодонта не може да се сравни с нищо виртуално.

„Аз отивам в Библиотеката“ е проект на Училищно настоятелство „Напредък” към СОУ „Св. Климент Охридски,” който се финансира по програма „Знания за успех”(2014-2015 г.) от Фондация „Работилница за граждански инициативи.”