вторник, 21 януари 2014 г.

Бабинден в Ракитово: Ритуално наричане на децата от кмета на общината


Кметът Л. Петков с малката Виктория Велева
На 21-ви януари Община Ракитово и читалище „Будилник 1898” за поредна година организираха традиционния  за Ракитово празник Бабинден, който е свързан с почитане на акушеро-гинеколозите, акушерките и бабите, както и с даване на име на децата, родени през 2013 год. от кмета на общината. За доброто настроение, преди наричането, бе представена кратка програма, включваща участие на жените от Културен клуб на пенсионера, Ванеса Баева и Фатме Чукалова - под ръководството на Никола Янев, деца от СОУ „Св. Кл. Охридски” и актьори от театралния колектив към читалището. Ритуалното поливане бе извършено от младата майка Анна Митева – тя поля на акушерката Нели Стамболиева.


Орисниците :)
Подарък от Община Ракитово, поднесен от кмета на общината Любомир Петков, получи първото бебе за 2014 год., родено на 03.01 – Ангел Дузов. Кметът ритуално нарече всяко едно от присъстващите бебета, като им пожела здраве, дълъг живот и късмет. Празникът продължи пред сградата на читалището с  музикалните изпълнения на Никола Янев и компания, Георги Жеребцов, а момичетата от ДТС „Силивряк” поведоха хорото. Руйно вино имаше за всички.


През изминалата година в общината са проплакали общо 178 бебета. Жители на Ракитово са 95 новородени – за съжаление с 32 по-малко от изминалата година. В  град Костандово за изминалата 2013 г. са родени и именувани днес 59 деца. В село Дорково, също с голям празник в читалището, са именувани 25 дорковчета.