вторник, 18 март 2014 г.

КСБ “Торнадо”-Костандово участваха в Държавното лично първенство


Петима борци от спортен клуб по борба “Торнадо” - Костандово, водени от треньора Момчил Балиев взеха участие в Държавното лично първенство по класическа борба за деца от 11 до 13-годишна възраст. Първенството се проведе от 26 до 28 февруари в Сливен. С помощта на Община Ракитово клубът взе участие в престижното състезание  и отделните борци са се представили на добро ниво в конкуренцията на повече от 30 състезатели във всяка от 11-те категории. Най-силни са били изявите на Марин Сърбов, който е успял да заеме призовото трето място и да спечели бронзов медал в най-леката категория 30 кг. Достойно се е представил и Кевин Балиев в категория 38 кг, но е бил ощетен от съдиите, които на два пъти не са му признали победа с туш. В следствие на това Кевин се класира едва 8-ми. Иван Христосков при 53-килограмовите заема 11-то място, Иван Думков е 16-ти в категория 35 кг, а Николай Бояджиев става 21-и в категория до 47 кг.
КСБ “Торнадо” е продължител на предишния клуб по борба в Костандово, който носеше името “Младост”. За един период от близо 15 г. неговата дейност е преустановена и едва през 2007 г. класическата борба е възстановена с появата на “Торнадо”. Клубът е общински и разчита на помощ, както с пари от общинския бюджет, на спонсори, така и на лични средства от треньори, родители и от председателя на клуба Славчо Пелев. В моменти за тренировки се ползва едно пригодено помещение от читалището в Костандово, но след ремонта на спортната зала борците ще имат възможност да тренират при по-добри условия.  Подкрепата на Общината, ентусиазмът и желанието на треньорите и състезателите поддържат съществуването и развитието на класическата борба в Костандово.
Федерацията по борба помага единствено с годишна парична субсидия, чиито размер се определя от натрупаните точки в различни състезания. Сега клубът се готви за участие в Държавния отборен шампионат, който ще се проведе в Горна Оряховица от 15 до 18 май 2014 г.