вторник, 7 юли 2015 г.

Наградиха победителите в 7-мия Национален конкурс на името на Милош Зяпков в Ракитово


Иван Цанев, Костадин Зяпков (председател
на читалището и брат на Милош), Катя Ташева-водещ,
Невена Андонова, Светла Гунчева и Милена Галанова
За седма поредна година в навечерието на празника на града в Ракитово се проведе Националният литературен конкурс на името на видния ни съгражданин Милош Зяпков. На награждаването на победителите в залата на читалище „Будилник” 1898 присъстваха  писатели, журналисти, литературни критици и хора, изкушени от словото от цяла България. На мероприятието специални гости бяха и руската делегация, начело с кмета на Светоград Вячеслав Лагунов, които са гости на кмета на Общината Любомир Петков за празниците.
Както вече стана ясно от протокола на комисията, начело с Никола Иванов, тази година голяма награда отиде при Иван Цанев, за книгата му „Ранни стихотворения“, както и за цялостното му творчество.  Наградата на кмета, която се връчва за втора поредна година, отиде при родената в Бургас Светла Гунчева и книгата й „Картина от Кандински“. В съпътстващия конкурс за ученици наградените са Милена Галанова в раздел поезия и Николета Гергова в проза. И двете девойки са възпитанички на езиковата гимназия в Пазарджик. В раздел хумор тази година няма излъчен победител. Поощрителна награда за участник от Ракитово бе връчена  на Невена Андонова за книгата й „Полет към теб“.

Иван Цанев
Иван Цанев Иванов е роден на 30 ноември 1941 г. в с. Острица, близо до Русе. Бъдещият поет завършва гимназия в дунавската ни столица и специалностите Българска и Руска филология във Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Целият му съзнателен живот преминава под знака на художествената литература в битието му на поет, редактор и литературен консултант в най-престижните български издателства и литературни седмичници. Към първото си литературно отличие, получено още през 1965 г. за най-добро стихотворение от млад автор, в хода на времето той добавя наградите за поезия „Петко Р. Славейков”, „Иван Николов”, „Пеньо Пенев”, „Атанас Далчев” и „Константин Константинов”. Носител е на националната награда „Петко Р. Славейков“ (1991).През 1997 година е отличен с наградата „Иван Николов“ за цялостно литературно творчество и става лауреат на международната академия на изкуствата. През 2002 година е удостоен с националната награда за поезия „Пеньо Пенев“. През 2005 година получава наградата „Атанас Далчев“. Книгата му „5 за 4“, илюстрирана от Яна Левиева, получава националната награда за детска литература „Христо Г. Данов“ през 2002 година, а през 2008 година е избрана да представлява българската детско-юношеска литература на „Европейски културен сезон“ в Париж, организиран от Френското председателство на Европейския съюз. През 2009 г. получава националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детското книгоиздаване. През 2010 г. Иван Цанев е отличен с унгарския „Почетен меч Балинт Балаши”. В средата на декември 2011 година департамент Нова българистика към Нов български университет организира Национална научна конференция „Иван Цанев в българската литература и култура“. Удостоен е с Голямата награда за литература на Софийския университет за 2012 година. През 2015 г. е отличен с наградата „Орфеев венец“.Негови стихосбирки и отделни стихотворения са преведени на унгарски, английски, испански, румънски, руски, чешки, словенски, сръбски и др. езици.


Светла Атанасова Гунчева е родена в град Бургас.
Завършила е средно образование в Руска езикова гимназия. Има висше образование, магистърска степен, в Технически университет – град Варна, специалност „Радиоелектроника”. Член и съучредител на дружество „Български писател” и на Сдружение на бургаските писатели – град Бургас. Автор на стихосбирките: „Пепел от любов” (1996); „Носталгично – за Бургас” (2000); „Родена в лотос” (2001); „Хилядолетна вода” (2002); „Красотата няма име” (избрани стихове, 2003). „Вечерната молитва на прибоя”- електронна книга, награда за второ място от националния конкурс на издателство „Буквите”- „Жени и вино- вино и жени”, „Да извървиш Камино” (2013г.), „Нежна голгота” (2013) - в съавторство с поета Пламен Парнарев, „Картина от Кандински” (2014), „Портрет нарисуван с въглен” (2015). Три от книгите й – „Носталгично – за Бургас”, „Родена в лотос” и „Хилядолетна вода”, са отличени от литературната критика и община Бургас на годишните прегледи за творчество, организирани от Общината. Нейни стихове са публикувани във вестник „Литературен форум”, електронно списание „Литературен глас”, в алманасите „Море”, Антология- Бургас, Антология „Поети, влюбени в Бургас и морето”, годишен алманах „Околчица”- гр.Враца, издаван по случай деня на Ботев- 2-ри юни, алманах „Тракийска лира”- град Ямбол и различни сборници с номинирани стихове от конкурси - "Белоцветните вишни", "С море в сърцето" и др. Носител на трета /2013г./ и първа награда от Национален поетичен конкурс- гр.Нова Загора /2014г./, две първи награди от нац.конкурс „Пролет моя”- 2014 и 2015г., на името на Н.Й.Вапцаров, първа награда на 2-ри нац.конкурс „Дървото на живота” на името на Станка Пенчева- 2014г, първа награда от нац.конкурс „Жената – любима и майка” – Свиленград, трета награда от международния конкурс „Лирични гласове” – София, национална литературна награда „Милош Зяпков”- награда на кмета на Ракитово – 2015 г. за книгата „Картина от Кандински“.