четвъртък, 15 ноември 2012 г.

РЗИ Пазарджик апелира: 15 ноември – свободен от тютюнев дим!




Тази година Международният ден без тютюнопушене се отбелязва на 15 ноември /четвъртък/ и ще премине под мотото: „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?
Идеята е пушачите по света поне за ден да се откажат от вредния навик, като спестените средства се дарят за благотворителни каузи.
За първи път през 1971 г.  в град Рандолф американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. От спестените средства, които изразходвали за ежедневните си нужди от цигари, основали към местното училище фонд за отпускане на стипендии.
След няколко години идеята придобила голяма популярност в САЩ и през 1977 г. Американската общност за борба с рака (ACS) обявила всеки трети четвъртък от месец ноември за ден без тютюнопушене. В САЩ този ден е познат под името “Great Smokeout Day”.  Впоследствие този ден се отбелязва и в много други страни по света.
Кампанията дава възможност на милиони хора по света да се откажат от вредния навик. РЗИ Пазарджик призовава пушачите от областта да се присъединят към световната инициатива, дарявайки средства за реализиране на  благородна кауза /лечение на болно дете, боядисване на спортна площадка и др./.