събота, 12 май 2012 г.

40-годишен юбилей отбеляза ФА „Овчарска песен”-Дорково


С много музика и танци, фойерверки и подаръци ансамбъл „Овчарска песен”-Дорково отбеляза своя 40- годишен юбилей. Почти два часа залата на читалището беше огласяна от автентичен български фолклор, и пълна със зрители, и гости, дошли да станат част от еуфорията покрай големия празник. Гости на пеещите танцьори, които взеха участие и в програмата, бяха колегите им от „Българско хоро”-София и от ансамбъл „Чепино”-Велинград. Официални гости на мероприятието бяха кметът на общината Любомир Петков, зам.-кметовете Красимир Вандев и Тодор Тодоров и председателят на Общински съвет-Ракитово  - Валентин Хаджимосков. Като домакин се прояви кметът на Дорково Николай Ковачев. Всеки един от самодейците получи статуетка и грамота лично от кметът на общината. Той им пожела все така успено да даряват с чудодейната красота на фолклорните ритми и танци, и да не спират да ни правят съпричастни към вълшебството на българската култура и българските традиции. Празникът продължи с почерпка и кръшни хора за всички любители на българската народна песен и танц.

Фолклорен ансамбъл „Овчарска песен” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий”-Дорково е основан през 1971 г. Той се състои от оркестър, танцов състав, мъжка певческа група и женска певческа група. Числеността му през годините е различна: в момента е около 60 души, но някога броят на самодейците е бил 120 души. Инструментите, които ансамбълът използва са кавал, гайда, тъпан, тарамбука, тамбура. Художествен ръководител в момента  е Емил Ганев.
Членовете на ансамбъла са лауреати от IV и VI Републикански фестивал във Велико Търново. Участва в много издания на Националния събор на българското народно творчество в гр. Копривщица. Носител на „Златна брадва” от Международен фолклорен фестивал на планинците '89 в Закопане, Полша. През 1990 г. отива на турне във Франция по покана на президента на френската асоциация за фолклор, Жан Рош. Участва на Международния фестивал „Планините на света” '92 в Бриансон, Франция. Лауреат на фестивали в Крушевац и Левач в Сърбия през 1991 и 1992 г. Мъжката певческа група печели първо място на I национален фестивал на мъжките певчески фолклорни групи в Разлог.