събота, 19 май 2012 г.

ВУИ "Ангел Узунов" избраха талант преди "България търси талант"


От Румен Пашев – VІІІ клас и
Свилен Топчиев

Журито и водещият Константин Асенов
По традиция във ВУИ – Ракитово учениците следят конкурсите за български таланти. Те истински се радват на постиженията на участниците и си имат свои фаворити. И като деца, които обикновено са подценявани от другите, искат да покажат своя талант. За съжаление повечето от децата в интерната се страхуват от изява на сцена или се отказват при най-малкото съпротивление. Те имат нужда от непрекъсната подкрепа и насърчаване. А когато си в интернат има всякакви трудности. Трябва да си намериш нови приятели, да се настроиш за други ценности. Да се адаптираш и да завоюваш авторитет.
Идеята
Дует "Черно на бяло" на финала
Идеята за училищен конкурс дойде от децата. Най-активни в това отношение са Румен Пашев и Ваньо Георгиев. Първоначално те търсят подкрепата на възпитателя Надежда Цигова и отговорника за извънкласни дейности Свилен Топчиев. Г-жа Цигова със своите идеи по подготовката на облекла, декор, визия. Свилен Топчиев повече като техническа част и организация. Двамата заедно като част от едно бъдещо жури, в което да се включи и Румен Пашев от страната на учениците.
Победителят Иван Любенов
Постепенно към организаторите се включват Радослав Михайлов за декори и Ангел Димитров в качеството на водещ на конкурса. Предвижда се да има три кръга: кастинг, полуфинал и финал. Подготвен е специален афиш от Радослав Михайлов, а Румен Пашев поема отговорността за записване на кандидатите за конкурса. Планирани са дни за кастинг и полуфинал, съобразени със заетостта на възпитателите. Директорът също проявява съпричастност и точно преди началото на конкурса осигурява подходящи кабели – удължител и разклонител за уредбата, награди за участниците и победителя. Децата планират за финала да се покани като гост-член на журито възпитателят Юри Кюлюмов, а за организация и правилно протичане на избора на победител да отговаря г-жа Галя Димова.
Кастингът
Кастинът е проведен в неделя на 28.04.2012 г. с участието на 14 различни индивидуални и групови таланти. Няколко от потенциалните таланти, като Венелин Мерсинков – рапър, Рангел Християнов – жонглиране с топка не се включиха поради подценяване на конкурса. Знаейки, че с организацията се занимават основно техни съученици, вероятно решиха, че става въпрос за нещо несериозно. Времето показа, че не са били прави и те го оцениха. Първите отпаднали са Борис Иванов от Варна – с акапелна песен, братята Румен и Ариф Реджепови – с демостнрация на игра на тенис на маса и Димитър Тодоров от Сандански с танц по попфолк песен. Журито показа желание да стимулира някои от талантите, които показаха известна подготовка и желание за борба на сцената, но бе безкомпромисно към тези, които не показват фантазия и подхождат несериозно. Това най-вече се отнася за Борис, който има талант, но в дадения случай не се доказа на сцената. А Филип Николов се яви, но се смути и просто стоя една минута на сцената без да може да помръдне или да издаде някакъв звук. Филип е един от любимците на публиката, защото танцува с особена жар и артистичност по попфолк мелодии. Той през миналата година бе един от най-добре представилите се.
Полуфиналът
На полуфинала, състоял се на 03.05.2012 г., отпадна Михаил Алексиев. Той не показа въображение и не получи подкрепата на журито и публиката. Някои от участниците, като дует „Черно на бяло” , съставен от Ваньо Георгиев и Асен Ангелов се представиха с ново изпълнение, различно от кастинга. То се хареса по-малко на публиката, но бе достатъчно за класиране за финала. Особено впечатляващо на полуфинала бе предстаянето на Владимир Ранев с гимнастическо съчетание. Той спечели симпатиите на публиката и на журито. Добре се представи дует „Авантюр” – Росен Кирчев и Румен Шаламанов. Те показаха класа, сценично присъствие и обраха овациите на публиката. Росен въобще не се смущава на сцената и се държи почти като професионалист, а Румен с неговата тарамбука взриви публиката. Дует „Авантюр” изпълни на бис още две-три песни, между които любимата на децата „Милионерче”. Със съгласието на журито по време на полуфинала бе сформиран танцов дует от Радослав Михайлов и артистичния Янко Желязков. Партньорът на Радослав - Стефан Иванов не показа никакво присъствие на сцената и отпадна от по-нататъшно участие.
Финалът
Първоначално финалът бе предвиден за  04.05.2012 г., но поради заминаване на част от учениците по домовете за Гергьовден бе отложен за 10.05.2012 г. Гости на финала бяха г-жа Елеонора Донкова – секретар на МКБППМН, г-жа Гергана Мандарева – отдел „Образование”  и г-жа Елена Димова – отдел „Култура” при Общинска администрация – Ракитово. Специално за финала от София пристигнаха приятелите на децата от Фондацията „Изкуството да живееш” Любен Георгиев, поддържащ блога „Дари усмивка”, на който се публикуват материали за нашето ВУИ, фотографа  на блога Димитър Момчев и хореографката Траяна Каписъзова. Поради съвпадение с общинско състезание по футбол водещият Ангел Димитров бе заменен от Константин Асенов. С отбора по футбол замина и Янко Желязков. Децата имат много таланти и понякога е трудно да изберат кое е по-желано в момента. Независимо от препокриването и двете мероприятия протекоха на ниво. Футболистите от ВУИ спечелиха ІІІ място, а конкурса на талантите донесе много радост на участниците, публиката и гостите.
Финалът бе открит от Янко Янков с акапелно изпята песен. Последва танц на Радослав Михайлов, който вместо с Янко Желязков танцува с Ваньо Георгиев и Асен Ангелов. Ради е с увреден слух, но независимо от това се ориентира добре на сцената и се представи на ниво. Бурни аплодисменти събра за визията и за танца си най-малкият участник – Йордан Славов, който е само на 12 години. Бийтбоксера Илиян Любенов от София показа голям напредък в сравнение с представянето си на кастинга. Той за дни израстна и доби самочувствие. Неуверено бе представянето на Румен Шаламанов от Дует „Авантюр”. Неговият партньор Росен Кирчев закъсня при завръщането си от отпуск и Румен трябваше да се яви само с импровизация на тарамбука. Публиката го хареса, но не пожъна същия успех като на полуфинала.
Силно и различно бе представянето на танцовия дует „Черно на бяло”. Ваньо Георгиев бе подготвил нови сценични облекла, нова хореография. Този път бяха заложили не на чупене на чаши и евтини номера, а на повече артистичност и добре отработена техника на изпълнението. Публиката ги аплодира. Особено се впечатлиха от изпълнението гостите и най-вече Траяна, която го оцени от професионална гледна точка. След финала тя сподели, че може да запознае Ваньо с хора от професионалните среди, за да му помогнат да развие своята артистичност.
Отново впечатли с участието си Владимир Ранев. Преди старта той бе притеснен. Сподели, че почти не е спал от вълнение, но независимо от това се постара и показа трудния номер с хоризонтална везна на лоста. За да го наблюдава публиката напусна столовата и се изнесе на спортната площадка в двора на ВУИ. По време на цялото изпълнение не се чу звук, всички наблюдаваха с вълнение и с някакво страхопочитание. Това сигурно малко притесни 14 годишния Владко, който очакваше подкрепа. Но когато приключи с гимнастическата си композиция бе бурно аплодиран и разбра, че публиката и този път е с него. След състезанието Траяна лично го поздрави и обеща да се опита да го запознае при първа възможност с най-добрия български гимнастик Йордан Йовчев.
Гласуването и победителят
Г-жа Галя Димова с вещина се справи с процеса на гласуването. Тя бе подготвила предварително подпечатани с печата на училището листчета за гласуващите, за да няма злоупотреби. Право на глас получиха всички: учителите и персонала на ВУИ, децата от публиката и участниците, журито и гостите. Докато журито преброяваше гласовете водещия Константин Асенов даде възможност на Мартин Красимиров и Венелин Мерсинков да забавляват публиката със свои изпълнения на рап парчета. Те се смениха няколко пъти, като изпълниха познати песни, а и песни с частично техен авторски текст от живота в училището. Мартин и Венелин споделиха, че е можело да се класират добре, ако бяха се записали за конкурса.   
След преброяването на гласовете председателката на журито г-жа Надежда Цигова обяви победителите.
І място   – с 14 гласа – Илиян Любенов
ІІ място  – с 12 гласа – Румен Шаламанов
ІІІ място – с 8 гласа – Дует „Черно на бяло” – Ваньо Георгиев и
                                         Асен  Ангелов
Владимир Ранев отпадна от тройката с един глас по-малко от Дует „Черно на бяло”. Йордан Славов също имаше своите почитатели, но той има възможност да трупа опит и да се представи по-добре следващата година.
Председателката на журито г-жа Цигова раздаде поощрителни награди на всички участници – сладкиши. Победителят Илиян Любенов освен сладкиши отнесе и парична награда от 15 лева, осигурена от директора Георги Янушев. Парична награда се печели за първи път и директорът я отпуска само един път в годината специално за конкурса „ВУИ търси талант”.
След финала всички гости споделиха, че истински са се забавлявали. Гостите от София, особено Траяна, не можеха да спрат да коментират и да си говорат с участниците и другите деца от училището. Независимо, че закъсняваха, те останаха още дълго при нас. Този ден ще остане в паметта на участниците и на зрителите. Във ВУИ преди България избрахме своя талант и той изненадващо се оказа бийтбоксер. Това доказа, че във всяко дете има скрит талант, който при подходящи условия може неочаквано да блесне.