сряда, 9 май 2012 г.

В Ракитово отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа



  С цветя и поднасяне на венци почетоха Деня на победата и Деня на Европа – 9 май в Ракитово. Пред паметника за загиналите воини в центъра на града сведоха глави в знак на почит кметът на общината Любомир Петков, общинска администрация, Общински съвет, представители на ОНЧ „Будилник 1898”, граждани. Слово произнесе подполковник Илия Андонов.
  Вечерта бе организиран концерт в залата на читалището. Участие взеха танцова формация „Будилник” с ръководител Мая Кондарева,  вокална група „Дъга”, с ръководител Стоян Арабов. Приятна изненада за ракитовци бе събирането след 15-тина години на естрадния оркестър към читалище „Будилник”, с ръководител Димитър Кантарев и солистите: Георги Стоев, Пепи Янкова, Никола Паризов, Мария Гергененова и Стоян Арабов. Като солистка се прояви и ученичката Любомира Димова. Скчеове бяха подготволи ученици от СОУ „Св.Кл. Охридски,  с ръководител Емил Ганев.
   Тази година се отбелязват 67 години от капитулацията на Германия и края на Втората световна война, в която вземат участие  61 държави, а с животът си се прощават повече от 55 милиона души. На 9 май се поставя началото на обединение на държавите в Европа и създаването впоследствие на Европейския съюз. През 1985 г. срещата на върха в Милано обявява 9 май за Ден на Европа.